A grissini egy olasz, sós ropogtatnivaló, amit előételként, salátához vagy csak úgy magában esznek. Kitűnő vendégváró.
Hozzávalók:
25 dkg fehér tönköly kenyérliszt; 0,5 dkg élesztő; ½ tk cukor; 3 tk Bio Toskana fűszersó (összetevők: Himalaya kristálysó, bazsalikom, rozmaring, oregánó, kakukkfű, majoranna, borsfű); 2 ek olívaolaj; 1,5 dl meleg víz
A lisztet keverőtálba tesszük, belerakjuk az összemorzsolt élesztőt, a cukrot és a fűszersót. Az egészet jól összekeverjük, a közepébe mélyedést készítünk, majd beleöntjük a vizet és az olajat, és rugalmas tésztát gyúrunk. A tetejét kevés liszttel megszórjuk, és meleg helyen állni hagyjuk. Kb. egy óra alatt megkel, ekkor megint jól összegyúrjuk, és hosszúkás rudat formázunk belőle. A rudat szeletekre várjuk, és egyenként hosszúkás, kb. fél cm vastag rudakat sodrunk belőle. Vékonyan olajozott tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben sütjük. Vigyázzunk, mert nagyon hamar – vagy 15 perc alatt – elkészül. Mindenkinek ajánlom, hogy bátran kísérletezzen a fűszerezés megváltoztatásával. El tudom képzelni szezámmaggal, mákkal, vagy apróra vágott petrezselyemmel, parmezánnal is. A fűszersó helyett is használhatunk sima tengeri sót, de adhatunk hozzá borsot, chiliport, oregánót vagy akár rozmaringot.
Forrás: Hemangi / www.vegavarazs.hu