Gyermekjóga

A jógáról már mindenki hallott, tudjuk, hogy évezredekkel ezelőtt keletkezett. Lényege a szellemisége, a belső teljességre való törekvés. a belső béke, harmónia megvalósítása. Itt nem versenyre készülés folyik, nemcsak a legjobbaknak ad sikerélményt és örömöt, ezért különösen segít a gyermekek mozgáskultúrájának kialakításában.

A gyerekek már az iskoláskor előtt is elkezdhetik a gyakorlást, óvodákban jó előfeltétele lehet annak, hogy egészségesebb gyerekek kerüljenek az iskolákba. Ezek egyszerű gyakorlatok, és hatnak azokra a feszült jelenségekre is, amelyek a mai stresszes életvitelben a gyerekeknél is előfordulhatnak. A korai gyermekkortól ügyelni kell a helyes légzésre, mivel a hibás légzés gyakran betegségek, nyugtalanság és idegesség okozója. Kezdetben a gyerekeket játékosan kell az ászanák gyakorlásában otthonossá tenni, és nagyon fontos a gyerekeket megtanítani a lazításra. Legyen számukra az ellazulás képessége magától értetődő a mindennapi életükben is. A jóga gyakorlásával a gyerekek nemcsak rugalmasságot, mozgékonyságot és figyelem összpontosító képességet nyernek, hanem az ászanák gyakorlása sok betegséget is távol tarthat. A jóga a gyermek belső szükségleteiből indul ki és segít neki legyőzni a problémáit és komplexusait, így lehetővé téve a gyermek természetes és erőszakmentes fejlődését.

A helyes testtartás

A test helyes tartása azt jelenti, hogy az egyes testrészek súlypontjait minimális erővel tartjuk egymáson. A helyes testtartás biztosítja a nyaki-, háti-, és ágyéki gerincszakasz fiziológiás görbületét, és gondoskodik a hát- és has izomzat helyes fejlődéséről, a medence és a lábak korrekt állásáról, valamint a belső szervek természetes helyzetéről és akadálytalan működéséről.

A helyes testtartás jegyei:
A testsúly egyformán nyugszik mindkét lábon, és a láb elülső része jobban terhelődik. A térdek nincsenek túlnyújtva. A has- és a farizomzat könnyedén megfeszül. A háti gerincszakasz egyenes. A vállak lazán lógnak, a lapockák könnyedén hátra vannak húzva, nem állhatnak el a testtől. A helyes testtartás mozgás közben is fontos.

A rossz testtartás korrigálása:
1. A gyermek legyen tudatában a helyes testtartásnak egész nap és ellenőrizze.
2. A gyermek végezzen naponta tartásjavító gyakorlatokat, valamint légző gyakorlatokat.

Egyszerű gyakorlatok:

I. Kiinduló helyzet: egyenesen, zárt lábakkal állunk, a karok lazán lógnak a test mellett.

1. Belégzés közben a nyújtott kar először előre, majd felfelé emeljük úgy, hogy a két kar egy V betűt formáljon. A tenyér előre néz. (1. ábra)

2. Kilégzés közben a nyújtott kart lassan leengedjük a test mellé, a tenyér hátrafelé néz. Eközben figyeljük és érezzük a hátizmokat.

3. Belégzés közben karok fej fölé emeljük ismét.

4. Kilégzés közben emeljük és hajlítsuk a jobb lábat, majd a térdet mindkét kézzel átkulcsolva húzzuk minél közelebb a törzshöz. (2. ábra)

5. Belégzés közben a lábfejet visszafeszítjük.

6. Kilégzés közben a lábfejet nyújtsuk lefelé.

Majd következik néhány ismétlés, majd ismét a kiinduló helyzet. Végezzük el a gyakorlatsort a bal lábbal is 3-5-ször.

II. Indiai táncosnőjárás:

A helyes testtartásban való járást is meg kell tanulni, helyezzünk könyvet a fejre, karokat oldalra nyújtsuk ki. Tenyerünk felfelé néz, és a könyök enyhén behajlított. Tenyerünkbe tehetünk egy-egy almát vagy narancsot, fontos, hogy a tárgyak ne essenek le járás közben. Vállakat lefelé húzzuk, lapocka- és hasizmok megfeszülnek. Kitűnő koncentrációerősítő gyakorlat is. Gyakorlottabbak kezében lehet vizes pohár is. (3. ábra)

Hortolányi Anikó

***

Ha 7-13 év közötti gyermeked van, akkor hozd el képzett tanárunkhoz, ahol szórakoztatóan megismerheti a jógázás alapjait.

További információ:
www.108.hu/joga/gyermek-joga

Oktató: Hortolányi Anikó
Tel.: (30) 523 14 32
[email protected]

Oszd meg másokkal is