Gyógyító gyümölcsök – A szilva

A szilva „pórias” gyümölcs, mégis évente és fejenként 7 kg-ot fogyasztunk el belőle. Az utóbbi időben kezdik felismerni értékeit, és emelkedik a piacon is a megbecsültsége.

• Jogosan, mert beltartalma igen figyelemreméltó: kalóriaértékben csak a dió és a mandula haladja túl. Cukortartalma magas, ezért fogyókúrázók csak mértékkel élvezzék.
Kiváló az étrendi hatása: a reggel, éhgyomorra elfogyasztott friss szilva vagy vízben áztatott aszalt szilva a legjobb ellenszere a székrekedésnek
• Hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs; gyümölcsfaállományunkból minden magyar állampolgárra két szilvafa jut.
• Régen a nemesség mértékét is szilvafákban mérték: hétszilvafás nemes.
• A jól beérett szilvából (amikor a szára körül fonnyadni kezd) kiváló lekvárt főztek anyáink.
• Befőtt készítésére és mélyhűtésre is alkalmas a jó besztercei szilva, és nem legutolsó rendű felhasználási módja a pálinkafőzés sem.
• A mai szilvafajtákat a kökény és a cseresznyeszilva keresztezéséből nemesítették. Már az egyiptomi fáraók sírjaiban is találtak aszalt szilva maradványokat, és Svájcban a bronzkorból származó szilvamagok is előkerültek. Kis-Ázsiából és a Kaukázus környékéről a római légiók hozták Európába a szilvát. Már ekkor több mint 12 szilvafajtát ismertek. Igazán népszerűvé a középkorban vált. Itthon a szilva szó egy 1231-es dokumentumban fordul elő először „silwafa” formában. A XVI. században már az alábbi fajokat ismertük: kökény, sárga, besztercei, nemes magyar, duráncai, vörös, katalán, fekete lószemű, fehér lószemű szilva.
• A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található. Vitaminokból mennyiségre nincs benne sok, de egymást segítik a felszívódásban.
• A szilva és az aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító hatású gyümölcsünk. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.
• Ha naponta fogyasztjuk a levét, serkenthetjük vele a vese működését. A kálium és a szerves nátrium egymásra hatása szabályozza a szervezet vízháztartását. Országszerte rengeteg programmal ünnepeljük a szilvát és a belőle készült finomságokat.

Philippa

Oszd meg másokkal is