Somogy megyéből is csatlakoztak ökokertek ahhoz a nyílt naphoz, amely keretében az önfenntartó gazdaságok szélesre tárták kapuikat a hétvégén. Visnyeszéplakon Korpics József kertje, valamint Somogyvámoson az Öko-völgy Alapítvány kertje várta a látogatókat.

Korpics József nyolc gyermekről gondoskodik. Az egykori Békés megyei földhivatali dolgozó és földmérő tizenöt éve telepedett meg családjával Visnyeszéplakon. Amikor idejöttek, csak egy-két gyümölcsfa volt a területükön, még annyi sem termett rajtuk, hogy a családnak elég legyen. Azóta több száz gyümölcsfát neveltek fel ugyanott. Van, amelyik most kezd termőre fordulni, mert ezek vadalanyra oltott, nagy fák. Kicsit segíteni kellett a tájnak, hogy el tudja tartani őket.

öko06

– Ha gondozója vagyok a tájnak, gazdagítom a környezetet, el fog tartani. Nekem ez a szemléletem – mondta Korpics József. – A természetközeli élet apostola vagyok. Minél kevesebb géppel, vegyszer nélkül dolgozom. Amit ad a környezet, azt nem pazarló módon hasznosítom. Ha gally vagy fa, illetve fű hulladék keletkezik, azt nem égetem el, humuszt készítek belőle. Amit lehet, a kecskékkel etetem meg, a maradékot meg a kemencében tüzelem el, azzal fűtök.

Ez egy gondolkodásmód: amire szükségem van, azt a szűkebb környezetemből állítom elő. Eleinte sok kudarc éri az embert. Aztán amikor látható az eredmény, az ember mohó lesz, több munkát vállalna a pénzért. De úgy nem lehet, ki kell várni a természeti folyamatok végét, követni kell a természet ritmusát…

öko07

Kétszáz gyümölcsfajta a Krisna-völgyben

A genetikai örökség védelme mozgatta a somogyvámosi Krisna-völgy lakóit, ezért csatlakoztak a Nyitott Kertek Napjához. A hagyományos indiai vallás követői is bekapcsolódtak a régi gyümölcsfajták megmentéséért indított mozgalomba. Bemutatták a régi tájfajtákat, mert a krisnásoknak is sikerült leoltaniuk és nevelniük ezeket a gazdaságukban, tudtuk meg Pőcze Vilmostól, a Krisna-völgy kertvezetőjétől.

200 gyümölcsfajtájuk van, csak almából mintegy 130. A nyílt napon arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ezeket fontos volna eredeti formában megőrizni. Arról is szó esett, hogy az erdőszegélyekbe is kiültethetőek, hogy minél természetesebb környezetet alakítsanak ki számukra.

Nagy jelentősége van mindennek a jövőre nézve, hogy megőrizhessék a tájfajták előnyös tulajdonságait. A gyümölcsök ugyanis hosszú életűek, egyszerűen kezelhetőek és termeszthetőek a modern fajtákhoz képest. Emellett rendkívül ízletesek. Az érdeklődők megkóstolhatták a helyi gyümölcsökből készített termékeket, szörpöket és lekvárokat is. Kiderült, hogy a tájjellegű gyümölcsöket hagyományosan mindig zöldségekkel együtt nevelték Erdélyben, és a Kárpát-medence más területein is.

öko03

öko05

A krisnások öt éve állítottak fel magbankot ilyen zöldségekből. Azoknak, akik a saját kertjükben akarnak régi tájfajtájú gyümölcsfákat ültetni, megadták a megfelelő faiskolák elérhetőségeit, és szaktanácsot is kaphattak a Krisna-völgy kertészeitől.

(Forrás: sonline.hu, krisna.hu)

Ne felejtsd el megosztani, ha tetszett!