Hamis túrógombóc aludttejből

Köztudott, hogy az aludttej nagyon egészséges, de nem csak frissen fogyaszthatjuk, remek túrógombócot is készíthetünk belőle. Könnyebb, lazább, mint a hagyományos.

HOZZÁVALÓK:
1 liter aludttej; 15 dkg búzadara; 6 ek cukor; csipet só; 15 dkg zsemlemorzsa; 2 ek olaj; ½ kk őrölt fahéj

Az aludttejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, s miközben habverővel kevergetjük, beleszórjuk a búzadarát is. Kisebbre vesszük a lángot, és állandó kevergetés mellett még néhány percig főzzük, amíg a daraszemcsék megfőnek, azaz már nem fehérek. Ekkor levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. Mire kihűl, a massza formázhatóvá válik, ekkor vizes kézzel kis gombócokat csinálunk belőle, és megforgatjuk fahéjjal ízesített, pirított zsemlemorzsában. Tálalásnál adhatunk hozzá egy kevés porcukorral ízesített tejfölt.

Zsemlemorzsa pirítása
Felmelegítjük az olajat, és beleszórjuk a zsemlemorzsát. Kis lángon pirítjuk, és közben folyamatosan kevergetjük, mert nagyon könnyen megég. Néhány perc múlva öntünk hozzá kb. 1 dl forróvizet, és jól elkeverjük. A víztől a zsemlemorzsa kissé összeáll. Továbbra is kevergetjük, és tovább pirítjuk, amíg a víz elpárolog, és a zsemlemorzsa már nem darabos, hanem újra szemcsés lesz. A végén belekeverjük a fahéjat.

Oszd meg másokkal is