Házi „gyógyszerek” kismamáknak, kisbabáknak

Az őszi hideg beköszöntével gyakrabban fordulnak elő kimerüléses, kifáradásos, megfázásos vagy éppen melankolikus, fásult állapotok, panaszok életünkben. A gyermekeket az őszi iskolakezdés gyakran megviseli. A tanulási időszak igen fárasztó: a vizsgák, dolgozatok megírása felpörgést kíván, az iskolapadban ülés azonban inkább higgadt türelmet. A folyamatos tempóváltás és koncentráció olykor szorongást vagy érzelmi kilengéseket okozhat. Gyermekeknek sokszor igen nehéz segítenünk, mert a legtöbb gyógyszer túl erős ahhoz, hogy azt jószívvel bárki csak úgy beadná gyermekének, általában szeretjük „megvárni azt az állapotot, amikor a gyermek már valóban beteg és addig csak türelmesen pátyolgatjuk bajait. A prevenció azonban elengedhetetlen része az egészségmegőrzésnek. A kezdeti fázisú, könnyű, testi-lelki-érzelmi problémák estén érdemes azonban finom hatású gyógymódokat választanunk, mint pl. a homeopátia vagy a Bach virágterápia.

A homeopátia ma már jól ismert, csak szakorvosok által végezhető gyógyászati módszer. A készítmények többsége azonban teljesen veszélytelen. A cukorgolyócskák vagy tabletták általában semmilyen mellékhatást nem okoznak gyermekeknél, kismamák is fogyaszthatják ezeket a szereket, azt a néhány kivételt, amelyet a szakirodalom kivételként számon tart, mindenütt pontosan közzéteszik. A homeopátiás gyógyítás lényege a megfelelő szerválasztásban rejlik, amihez elengedhetetlen egy terapeuta vagy sok-sok türelem. Ma már léteznek kiváló homeopátiás gyorskeresők az interneten és gyógyszertári könyvekben. A kis cukorgolyók, ha rosszul választottunk egyáltalán nem hatnak szervezetünkre, ha viszont pontosan eltaláltuk a megfelelő szert, akkor mellékhatások nélkül néhány nap alatt javulást hoznak. A homeopátia különösen érzékeny személyeknél pl. olyan gyermekeknél alkalmazható hatékonyan, akik éltük során mg alig kaptak valódi orvosságokat, kémiailag előállított orvosi tablettákat. A homeopátiás szerek jó része hatékony testi tünetekre, betegségekre is. A megfelelő szer megválasztása mellett a hígítás, az adagolás is fontos (pl. 9 ch, 15 ch). A homeopátia működési elve szerint egyébként minél nagyobb hígítású egy szer, annál erősebbnek minősül, ám a valódi hatóanyag-tartalom annál kisebb benne. A homeopátia orvosilag igazolt természetgyógyászati módszer.

A Bach-virágcseppek hasonlóan a homeopátiához nagyon kis mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak. A házilag használható cseppek a tiszta virágesszenciák keverékeinek hígított változatai. Tartós szedést követően elsősorban lelki bajokkal szemben tud jótékony hatást kifejteni. A képzett terapeuták tudják, hogy melyik cseppet nem szabad esetleg kismamaként vagy babaként szedni, de e szerek is többnyire teljesen ártalmatlanok. A virágesszenciák mono- és kevert formában is fogyaszthatók, gyakran kísérő kezelésnek használják lelki terápiák mellé. A Bach-terápia hatékony stresszoldó módszer is. A legismertebb keveréke a patikában is beszerezhető elsősegély-cseppek, amely egy 5 virági összetevőből álló szer. Hatékony pánikrohamok, de egyesek szerint még szívroham jeleinek enyhítésére is, amíg kiérkezik az orvosi szaksegítség.

Oszd meg másokkal is