Házi takarítószer

• 4 dl csapvíz
• 1 dl 20%-os ételecet
• 10-15 ml jó minőségű mosogatószer
• 2 tk. szódabikarbóna
• 20-25 csepp illóolaj (teafa)

Több szempont együttes megfontolása vitt rá, hogy végre magam is kipróbáljak egy házilag könnyen összeállítható, olcsó és hatékony tisztítószert. Eddig Cif ActiFizzt használtam mind a konyhában és a fürdőszobában, elégedett is voltam – a hatásával, mert az árával már kevésbé. Valamint feltűnt, hogy használat közben erősen könnyezik a szemem, ég, csíp, nagyon kellemetlen; ez vezetett a feltételezéshez, hogy a környezetbe kikerülve a kedves földigiliszták, kukacok, bogarak és egyéb talajlakók szemét is csípheti, szegénykék.

Néhány interneten elérhető receptet olvastam át, ezekből válogattam össze a saját hozzávalóimat, amiket egy sima növénypermetező spriccflaskába öntöttem össze. Mindjárt észre is vehettem, hogy az ecet és a szódabikarbóna kémiai reakcióba lép egymással és habzik, ezért minél gyorsabban próbáltam rácsavarni a kupakot az üvegre, ne fusson ki nagyon.

Mellékes megállapítások a hozzávalókról:
Egy átlagos bevásárlóközpontban mindet be lehet szerezni, a legdrágább alkotó szerencsére az, amelyikből a legkevesebb kell: az illóolaj, így sok porcióhoz kitart az 5 ml-es üvegcse. Választásom egyébként a nem túl harsány illata és az erőteljes antimikrobiális hatása miatt esett a teafa olajára. Az ecet szagát ki nem állhatom, különösen a bőrömön nem, így munka közben gumikesztyű alkalmazása mellett döntöttem; hogy takarítás közben büdös a szer, kibírható, semmiség a szemcsípéshez képest.

Gumikesztyűt föl, jöhet a puding próbája! Házi csodám hatásától egyenesen hanyatt dőltem, ugyanis nem vártam tőle ekkora sikert! Pillanatok alatt lerántotta a feltapadt szappan-, sampon-, fogkrémcseppeket, a vízkövet, az általános koszt (ami a fürdőszobánkban általában macskaalom szemcséből, macskaszőrből, az én hajamból, szálló porból, szöszből és nedvességből képződik). Összesen felhasználtam: kád, mosdókagyló, wc, macska-wc teteje, fürdőszobai kisszekrény, mosógép teteje tisztítására.

Aztán tegnap végre olajban kellett kisütnöm valamit, így a konyhai bevetés is megtörténhetett, az alany a mérsékelten szennyeződött – olajjal összefröcsögtetett, szintén macskaszőrös – tűzhelyem volt. Üdvösnek találtam, hogy nem habzott orrba-szájba a készítményem, valamint hogy kb. 2 perces behatási idő után enyhe szivacsos ösztökélés hatására minden mocsok lejött a főzőlapról. Győzelem!

Azért a maradék Cifemet nem fogom kidobni, még megvárom, saját szerem hogyan bánik el a kicsöpögtetett, majd gondosan a tűzhelyre ráégetett főzelékekkel!

Falusi Adrienn

Oszd meg másokkal is