Házi tisztítószerek

Ma már nem kérdés, miért érdemes a kemény (szintetikus) vegyszereket zöld (természetes) tisztítószerekre cserélni, illetve a bolti kozmetikumok és tisztálkodószerek helyett házi készítésű kencéket használni. Környezetünk és egészségünk védelme mellett pénztárcánk kímélése jelenti azokat a leggyakoribb okokat, amiért egyre többen úgy döntünk, ezentúl felhagyunk a korábbi környezet- és egészségkárosító anyagok használatával és élvezzük a zöld háztartás nyújtotta előnyöket.

További pozitívum, hogy a szerek többsége sokoldalúan felhasználható, igazi univerzális készítmény, vagyis alkalmazásukkal csökkenthető a vásárolt áruk száma, ami lehetőséget ad kiadásaink további mérséklésére. És végül, hogy őszinte legyek, számomra – és szerintem vagyunk néhányan ezzel–, az is komoly inspiráló tényezőt jelent, hogy a háziszerek „kotyvasztása” lehetőséget teremet a kreatív ambíciók kiélésére is.

A sort a mosás témakörével, azon belül is elsőként a mosószóda bemutatásával kezdem.

Mosószóda (Na2CO3, nátrium-karbonát)

Általános háztartási tisztítószer. Tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatású, erősen lúgos kémhatású, forró vízben jól oldódó fehér por. Ipari előállítása során nem keletkeznek környezetkárosító melléktermékek, vagyis környezetbarát, és ráadásul olcsó is.

A mosószóda erősen lúgos kémhatású, forró vízben jól oldódó fehér por.

Budapesten egy ökoboltban vásároltam legutóbb 2,5 kg-os kiszerelésben mosószódát 800 Ft + 150 Ft csomagolóanyag áron. (Ez az a mennyiség, amit még kézben is könnyen haza tudtam cipelni.) Ennél nagyobb kiszerelésben vásárolva viszont többet is megtakaríthatunk, nem beszélve arról, hogy a csomagolás (műanyag vödör) az említett helyen visszaváltható, vagyis nemcsak környezetbarátabb megoldást jelent, de legközelebb ténylegesen csak a tisztítószer árát kell kifizetni.

Érdemes tudni a mosószóda és más hagyományos szerek használatáról, hogy szelídebben tisztítanak, mint a kemény vegyszerek, mosóporok, ezért több időt kell hagyni arra, hogy kifejtsék hatásukat.

Mosásnál a mosóporadag fele-harmada tetszés szerint helyettesíthető mosószódával, a többi lehetőleg legyen valamilyen környezetbarát mosószer. Így a textíliák puhábbak lesznek és a színük is megmarad. Az ajánlott hőfok 40-60 ̊C.

Mosógél

Egy másik lehetőség, arra, hogy természetes mosószerhez jussunk, ha mosógélt készítünk házilag mosószappanból – amikor is a lereszelt szappant desztillált vízben felfőzzük –, illetve fehér ruhák esetében szappanból szóda hozzáadásával.

Végül, a lúgos anyaggal kimosott ruhákhoz érdemes valamilyen gyengén savas – például almaecetes – öblítővizet hozzáadni, mely semlegesíti a szövetben maradt lúgot. A házilag készített öblítőbe én illóolajat – például gomba- és baktériumölő hatású teafaolajat, nyugtató levendulaolajat, vagy citrusfélék olaját – szoktam csepegtetni, így a ruhák kellemes illatúak lesznek. (Kész öblítőreceptért kattintsatok erre az interneten fellelhető jó kis receptekre!)

Ami még fontos: vegyük igénybe a napfény tisztító hatását, vagyis a szárítás lehetőleg a szabad levegőn történjen.

A mosószóda további felhasználási lehetőségei közé tartozik – többek között – mosogatószerként való alkalmazása is. Én 5 liter forró vízben szoktam 1 evőkanál szódát feloldani. (Figyelem: Az üvegedényeket utána ecetes vízben el kell öblíteni, nehogy foltosak maradjanak! Alumíniumedényeket pedig nem szabad vele tisztítani!)
Fontos! Ha érzékeny bőrűek vagytok, gumikesztyűben dolgozzatok vele, mert szárítja a bőrt!

Amennyiben ti is használjátok a mosószódát, kérlek, osszátok meg velünk tapasztalataitokat, receptjeiteket! Örömmel vesszük azokat.

Hári Beáta
okovolgy.hu

Oszd meg másokkal is