Hogyan fejlesszük érzelmi egészségünket?

Az érzelmi egészség annak átérzése, hogy ami történik, az most van. Azt jelenti, hogy közvetlenül tapasztaljuk meg a világot és benne létezésünket, eleven érzésként. Nem a múltból gondolunk vissza és tudatosítjuk, hogy mi zajlik bennünk és körülöttünk, és nem a jövőbe tekintünk, hogy majd mi fog zajlani…
Nem csak létezünk, hanem élünk – a szívünkből tisztán, szabadon és örömmel. Figyelünk a környezetünkre és magunkra, tudatosítva hogyan és mit érzékelünk, gondolunk vagy érzünk. Most.
Valódinak, igaznak és jól érezzük magunkat, és nem vágyunk rá, hogy valaki más bőrében éljünk. Tisztában vagyunk érzéseinkkel, érzelmeinkkel és gondolatainkkal még akkor is, ha nem mindig értjük azokat, vagy jelentésüket; továbbá meg tudjuk ítélni azt is, hogy mit éreznek vagy gondolnak mások. Jól tudunk alkalmazkodni másokhoz, miközben nem veszítjük el magunkat.
Időnként lehetünk dühösek, szomorúak, vagy szoronghatunk és természetesen lehetnek problémáink – mégis a mélyben derűsek, nyugodtak és elevenek maradhatunk.
Egyszóval hitelesen élhetünk, megélve érzéseinket és a pillanatnyi hangulatváltozásainkat. De az érzelmi egészségünknek köszönhetően képesek vagyunk a jelenben élni és hála rugalmasságunknak megtaláljuk életünk és önmagunk értékeit. Társaságban és egyedül is jól, hatékonynak és vidámnak tudjuk érezni magunkat.

Az érzelmi egészség öt területét érinti O. James azonos c. könyve:
Belátás: olyan képesség, amely lehetővé teszi, hogy a múltból tanulva megértsük azt, hogy miért érzünk, gondolkodunk és viselkedünk egy adott módon.
A jelen megélése: erős önazonossággal tudunk élni és tudjuk megélni a jelen pillanatot, szerepjátszás és látszatok nélkül természetesen, őszintén viselkedünk.
Kölcsönös kapcsolatteremtés: szabadon és tapintattal tudjuk kezelni a kapcsolatainkat, nem uralkodunk másokon, de nem is vonulunk vissza.
Hitelesség a munkában: karrierünk során is képesek vagyunk saját értékeink szerint élni, és nem veszünk át olyan tulajdonságokat vagy viselkedést, amiben nem hiszünk.
Játékosság és jókedv: vidáman és örömmel fogadjuk az életet, és azt, amit hoz.

Az érzelmi egészségünk összefügg az élettapasztalatainkkal. Négy fő élmény átélése vezethet el a felnőttkori érzelmi egészséghez:
1. A korai évek szerető gondoskodása és a bölcs nevelés.
2. Ha egy gyermekkori trauma (pl. szülő elvesztése) esetén megfelelő támaszt és segítséget kaptunk.
3. Ha egy felnőttkori súlyos megrázkódtatás (pl. betegség) arra indít, hogy átgondoljuk életünket és ennek eredményeként ajándékként tekintünk magára az életre.
4. Mély spirituális vagy terápiás élmény, amely megváltoztatja világszemléletünket.

Bende Katalin
pszichológus
www.egy-pszichologus.hu

Oszd meg másokkal is