Hogyan szeressem magam jól?

Sok helyen olvasható, hogy mennyire fontos önmagunk szeretete. Saját magunk szeretete szoros összefüggésben áll azzal, hogy mennyire vagyunk boldogok, illetve hogy milyen a párkapcsolatunk. Én azt vallom, hogy először magunkat kell szeretnünk ahhoz, hogy megjelenjen a boldogság az életünkben és a kapcsolatunkban, nem pedig fordítva! Vagyis nem attól fogom szeretni magam, hogy jó a kapcsolatom vagy hogy sikeres vagyok a munkámban. Először önszeretet kell tanulnunk. Hogy hogyan, az alábbiakból megtudhatod.
Önmagunkat úgy tudjuk jól szeretni, ha azt feltétel nélkül tesszük. Vagyis teljesen mindegy, mi történik, mit teszünk, milyen kudarcaink vannak, szeretjük magunkat.
A feltétel nélküli szeretetet két elemre lehetne lebontani: az egyik a megbocsátás, a másik az elfogadás.
1.) Bocsáss meg magadnak!
Azt sok helyen írják, hogy fontos megbocsátani másoknak. Azonban azt is érdemes lenne kihangsúlyozni, hogy legalább ennyire fontos, hogy megbocsássunk saját magunknak. Gondold végig az életedet! Van olyan, amiért haragszol magadra? Amit szégyellsz? Amit másként csinálnál? Ha igen, fontos hogy ezeket megbocsásd magadnak. Tudd, hogy akkor a legjobb tudásod szerint cselekedtél! Abban a helyzetben a legjobb döntést hoztad. Most már, mai fejjel, lehet, hogy másként döntenél. De emiatt ne ítéld el az egykori önmagadat!
2.) Fogadd el magad!
Saját magunk elfogadása szorosan kapcsolódik a megbocsátáshoz. Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy! Minden apró hibáddal, kudarcoddal, hiányosságoddal együtt! Tudd, hogy nem felelhetsz meg minden egyes ember elvárásának! Nem is kell. Te úgy vagy jó, ahogy vagy! Úgy vagy szerethető, ahogy vagy! Ne higgy az olyan üzeneteknek, hogy „nem vagy elég szép vagy okos” vagy hogy „túl ambiciózus, esetleg kemény vagy”. Ne számítson, hogy más mit gondol!

Ez így leírva nem tűnik túl bonyolultnak, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy sok munka és kitartás kell ahhoz, hogy mindezt megvalósítsuk! Vedd körül magad olyan emberekkel, akik ebben támogatnak! Sok sikert kívánok neked az önszeretethez vezető úton!

Bognár Judit (pszichológiai szakértő, boldogság coach)
www.boldogsagkulcs.hu

Oszd meg másokkal is