Hogyan tedd tartalmassá a hétköznapokat

A tél beköszönte, az évvége és a szeretet ünnepének, a karácsonynak a közeledte mindig egy fajta befele fordulásról szól. Ilyenkor befelé figyelünk, elcsendesedünk és számadást készítünk az elmúlt évünkről. Gyakran hallunk szívszorító történeteket, amelyek minket is elgondolkodtatnak saját életünkről, sorsunkról, és arról, mi is az, ami igazán fontos az Életben. Gyakran teszünk fogadalmakat arra vonatkozóan, miben szeretnénk változást.

Bizonyára sokan olvastátok a cikket, mely arról számolt be, hogy a haldokló betegek mit bántak meg leggyakrabban a halálos ágyukon. Évvégi fogadalmaink többnyire ezeknek az értékeknek a megnyilvánulási formái különböző módokon.

Az öt leggyakoribb mondat pedig a következő:

• „Bárcsak lett volna bátorságom a saját életemet élni, és nem azt, amit mások elvártak tőlem.”

• „Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat.”

• „Bárcsak lett volna bátorságom kimutatni az érzelmeimet.”

• „Bárcsak szorosabb kapcsolatot ápoltam volna barátaimmal.”

• „Bárcsak boldogabb lettem volna.”

Mindenki megfogalmazta már ezen gondolatok legalább egyikét. Jó esetben tett is változtatásokat, amik vagy hosszú távon beépültek a hétköznapokba, vagy rövid fellelkesülés után ismét kikoptak.

A megoldás egy videó formájában került elém, melynek kulcsszava a játék. Felnőttként keveseknek sikerül megőrizni játékosságukat, amivel többet veszítünk, mint gondolnánk. Figyelj csak meg egyszer egy gyermeket játék közben! Teljes figyelmével jelen van abban, amit csinál, élvezettel és önfeledten cselekszik. Gondolj csak bele, hogyan változna az életed, ha Te is ebben az állapotban lennél képes cselekedni a legtöbb helyzetben!

Mindezek és a fent említett megbánások elkerüléséhez nem kell több, mint hogy alkoss egy játékot az életedből. A kutatások szerint négy irányelv van, amit érdemes betartanod, de ezeken belül a feladatokat és pályákat már te alakítod.

Növeld fizikai ellenálló képességedet! Ne tölts el 1 óránál többet mozdulatlanul, fizikailag legyél aktív.

Növeld mentális ellenálló képességedet! Nézz szembe minden nap apró kihívásokkal, legyen szó akár rejtvényről, vagy egy vers megtanulásról.

Növeld érzelmi ellenálló képességedet! Amikor olyan esemény történik Veled, ami negatív érzelmi töltetű, ellensúlyozd három pozitív érzelmi töltetű megéléssel.

Növeld szociális ellenálló képességedet! Minden nap lépj kapcsolatba olyan emberrel, akit szeretsz. A legjobb pedig, ha mindez érintéssel is jár, melynek további pozitív haszna is van.

Gyűjtsd össze a napi négy pontodat és tedd a játékban szövetségeseddé
a barátaidat, ismerőseidet. Amennyiben pedig bevállaljátok, hogy egymásnak állítotok össze egy-két feladatot, még komfortzónátokat is növelhetitek, ami egy teljesen új, nagyobb megelégedettséget, kiteljesedést és boldogságot hozó élet kezdete lehet. Így életed végén nem csak a megbánások maradnak el, hanem hosszabbá is teheted az életedet, akár 10 évvel is.

Miskei Anikó
pszichológus

www.lelekhangolo.com

Oszd meg másokkal is