Hogyan válassz jógaiskolát? – Avagy: néhány tanács egy gyönyörű utazás megkezdése előtt

Hogyan válassz magadnak jógaiskolát – úgy értve, azon kívül, hogy közel legyen hozzád, számodra megfelelő időben legyenek az órák, és hallomásból szimpatikus legyen? Hát, ezeken felül talán nem sok választásod marad. Mégis, ha benned fölmerült a kérdés – hogyan találj rá a neked épp tökéletes jógaórákra – ezeken a logikus megfontolandókon kívül is akad még néhány szempont.

A legtöbbet persze a saját intuíciód és kísérletező kedved fog segíteni, valamint a döntés, hogy milyen céllal állsz neki a keresésnek. Jógázhatsz ugyanis azért, hogy a fizikai tested egészségesebb, erősebb, hajlékonyabb legyen. Jógázhatsz azért, hogy a szellemed elcsituljon, nyugalomra találj, jobban érezd magad a bőrödben. Jógázhatsz azért, mert szeretnéd elérni az emberiség egyik lehetséges végcélját, úgy általában: egyenest a megvilágosodás felé tartasz. Vagy jógázhatsz azért, mert túl sokan túl sokat mondták már neked, hogy jót fog tenni, próbáld ki.

7 TANÁCS A VÁLOGATÁSHOZ

1. A fentiek közül bármelyik eset is igaz rád, elképzelhető, hogy az interneten kezdesz keresni. Sok szeretettel ajánlom figyelmedbe a JógaBlogot, mint első állomást, ahol jógaóra- látogatásokról olvashatsz részletes leírásokat: az inkognitóban „tesztelt” stúdiókhoz, oktatókhoz kapcsolódó élményeinkkel ismerkedve szert tehetsz néhány kiválasztási szempontra. A legegyszerűbbektől kezdve (pl. praktikus és tiszta-e az öltöző), a legszubjektívebb benyomásokig (pl. hiteles-e számodra az oktató) találhatsz itt mindenféle mérlegelnivalót.

2. Mert nagyon valószínű, hogy több helyre is ellátogatsz, mire megtalálod az „igazi”-t! Ne félj tehát tesztelni magad is, ide is belekóstolni, oda is belehallgatni, senki nem várja el tőled, hogy hozzáragadj az első jógamatrachoz, amire életedben először ráültél. Keresgélj nyugodtan, és köss ki egy olyan helyen, ahova szívesen jársz hosszú távon is!

3. Bár nagyon fontos, hogy gondosan válassz, mégsem érdemes hónapokig kóvályogni egyik tanártól a másikig. A jóga rendszerét egy konkrét közvetítőn keresztül tudod összefüggően befogadni, egy konkrét irányzatot követve. Oktatód tulajdonképpen mestereddé válik egy szellemi úton, amelyre rálépni készülsz. A jógatanár személye a választás legfontosabb kérdése: érezz rá, hogy a vele kialakuló kapcsolatodban épülni, gyarapodni fogsz tudni! Ha úgy érzed, hogy bizonytalan, vagy hogy nincs tisztában az anatómia vagy a jógafilozófia alapvetéseivel, ha számodra túl keményen pattog, vagy túl szétfolyós az órája – vagy mondjuk ha úgy érzed, hogy nem tudnál vele bármikor nevetni egy jót, akkor ne válaszd. Ha szívesen átveszed az ő belső békéjét, harmóniáját, erejét, fejlődését (vagy bármit, ami számodra fontos), mert ezt hitelesen köztvetíti feléd, akkor jó helyen jársz nála.

4. Az oktató után megnézheted a többi résztvevőt is! Milyen emberekkel vagy körülvéve Szívesen osztozol velük az itt átélt élményeidben? Előtted járó társaid alapján az oktatód személyére is következtethetsz. Ez egy kicsit olyan, mint „madarat tolláról, embert barátjáról”: jógaoktatót tanítványairól.

5. Olyan helyre és olyan időzítésű órákra járj, ami aránylag könnyen elérhető számodra Ha ugyanis sokat kell küzdened az időbeosztásoddal egy jógaóráért, akkor könnyebben adod föl, és hagyod el félúton a gyakorlást. Illeszd be a hetedbe a rendszeres részvételt, és tartsd magad hozzá!

6. Próbáltál már „egy méret” jelzésű pólót viselni? Hát, nem kényelmes. A jóga sem ilyen, mindenkinek saját felépítése, határai és igényei vannak, nem lehet ráhúzni mindenkire ugyanazt. Minden egyes ászanában megtalálod az egyéni önmagad, és minden egyes jógaiskola más és más tanulókat vonz magához. Lehet, hogy idővel te is változol! Ha már jógázol egy ideje, érdemes lehet megint körülnézni, változtál-e te, változott-e a „kínálat”. Ugyanazon szempontok mentén, amelyeket az első választáskor használtál, lehet, hogy most más típusú jógaiskolát, tanárt, irányzatot választanál?

7. Érezd jól magad!:) Talán ez a legfontosabb tanács. Minden egyes jógaórád után legyél egy picit jobban, mint előtte voltál, minden egyes ászanát újra és újra örömmel legyen kedved elvégezni, minden egyes ki- és belégzés az életed.

Jó utat kívánunk neked!:)

JógaLujza
www.joga.blog.hu

Oszd meg másokkal is