Így állj fel a padlóról

Egy veszteség vagy kudarcélmény után, amilyen például a szakítás vagy a munkahely elvesztése, könnyen padlóra kerülhet az ember. Az, hogy onnan mikor tud felállni, sok mindentől függ.

Legtöbben ott buknak el, amikor megpróbálnak kijönni a gödörből, hogy túl gyorsan túl sokat várnak el maguktól. Egyből boldognak akarják érezni magukat, és szeretnék megspórolni a boldogsághoz vezető (néha bizony elég küzdelmes) lépéseket. Ez egyrészt nem reális, másrészt hosszú távon nem is sikeres stratégia.

Az érzelmeknek van egy skálája (a nagyon pozitívtól a nagyon negatívig), ami leegyszerűsítve így néz ki:

1. Boldogság
2. Öröm
3. Derűlátás
4. Remény
5. Belenyugvás
6. Unalom
7. Borúlátás
8. Bosszankodás
9. Csalódottság
10. Kétség
11. Harag
12. Elkeseredettség
13. Tehetetlenség

Ha tehetetlennek, elkeseredettnek érzed magad, esetleg haragszol valakire vagy valamire, akkor ne próbálj egyből örömöt vagy boldogságot találni! Az túl nagy ugrás lenne (és bár rövid távon működhet a dolog, hosszú távon nem fogod tudni fenntartani a jóérzést). Inkább keress olyan gondolatokat, amiktől egy kicsit jobban érzed magad. Lépj csak egy szinttel feljebb a skálán! Ha ez megvan, akkor jöhet a következő gondolat, ami szintén csak egy kicsivel jobb kedvre derít. És így tovább.

A gondolataidat te választod meg. Ha olyan gondolat jön, ami elszomorít, feldühít vagy elkeserít, akkor mondd neki, hogy „köszönöm”, és keress a helyére egy másik gondolatot, ami feljebb visz a skálán, amitől egy picit jobban érzed magad. Ha sokáig összpontosítasz egy pozitív gondolatra, akkor az újabb pozitív gondolatokat fog behozni az elmédbe. És szépen lassan jobban fogod magad érezni. Lépésről lépésre.

Ehhez persze idő kell, kitartás és gyakorlás! De meglátod, napról napra könnyebben fog menni, és a végén már kis odafigyeléssel is ott tudod magad tartani az érzelmi skála legtetején, ahol a boldogság és az öröm van. De ehhez lépésenként kell felfelé haladnod.

Boldog napokat!

Bognár Judit
párkapcsolati szakértő, boldogság coach
www.boldogsagkulcs.hu

Oszd meg másokkal is