Így éld túl a nagy, karácsonyi evészeteket

1. Mindig légy diszkrét, a nagyvonalú házigazdát ugyanis könnyű megsérteni. Ne habzsolj: normális tempóban és mennyiségben fogyaszd az egyes fogásokat, úgy, hogy mindig maradjon hely a következőnek.

2. Ha olyan vendégségben vagy, ahol nem veszik sértésnek, ott vegyél te magad az ételből, így annyit szedhetsz a tányérra, amennyit elégnek gondolsz.

3. Tartsd észben: a kutatások és a tapasztalat azt mutatja, hogy a tompított világítás és a lágy zene arra csábíthat minket, hogy tovább időzzünk az étkezőasztalnál, azaz kétszer annyit együnk, mint egyébként.

4. Az ünnepi asztal körüli beszélgetések sokak számára nem a felhőtlen kikapcsolódást jelentik, különösen, ha nem túl kedvelt rokonokkal kell azt végigülni. Ilyenkor gyakran evéssel vagy ivással kompenzálunk. Egyszerűbb szabadulni az asztaltól, ha viszel magaddal kártyát, társasjátékot, vagy megkéred a dédit, hogy vegye elő a régi fotóalbumait.

5. Ahol vannak kisebb gyerekek, ott érdemes bevetni magadat: menj velük játszani, ha már befejezték az evést. A szülők is hálásak lesznek, hogy végre egy étkezést nyugodtan végigülhetnek.

6. Az ünnepek alatt se feledkezz meg a megfelelő folyadékbevitelről: Igyál napi 1,5-3 liter folyadékot. Szomjunk oltására legjobb folyadék a víz, de hidegben a tea is kitűnő választás. Csak a cukrozást ne vigyük túlzásba! Cukor helyett válasszuk a természetes édesítőket mint a stevia, a xillit vagy az eritritol, vagy egyszerűen készítsünk egy gyümölcsteát, ami édesítés nélkül is finom.

7. A fahéj igazi csodaszer és ma már tudományosan is bizonyított fogyasztó hatása, hiszen segíti a szénhidrát izmokban – nem pedig a zsírszövetekben – történő felhasználását. Ráadásul a fahéj a karácsony egyik fő fűszere, úgyhogy nyugodtan szórj a reggeli kávéba, a délutáni sütibe, vagy az esti főételbe.

8. Az ünnepekkor mindig van mire koccintani, így jellemzően a szokásosnál több alkoholt fogyasztunk. Az alkohol megterheli az emésztést, de egy apró csellel sokat segíthetsz szervezetednek: töltsd meg a poharadat jéggel, így minimalizálhatod a bevitt kalóriákat.

9. Családilag menj el sétálni ebéd vagy vacsora után. Átmozgat, friss levegőhöz juttat, és karácsonykor sem süppedsz bele a lustaságba.

Ha hasznosnak találtad, ne felejtsd el megosztani!

Oszd meg másokkal is