Te is érezted már, hogy egy-egy nagyobb étkezés után olyan fáradtnak érzed magad, hogy úgy érzed egyedül egy kis alvás segíthet rajtad? A jól ismert “kajakóma” bizony sokunk életét megkeseríti.

Hogy miért leszünk fáradtak ebéd után?

Mert a szervezetünknek rengeteg energiára van szüksége az emésztéshez, a táplálék elraktározásához, az anyagcseréhez. Teljesen normális, hogy az energiafelhasználás 25-50 százalékkal megnő egy étkezés után. Ez a megnövekedett energiafelhasználás vezet az étkezés utáni álmossághoz.

A jelenség mögött az egyik magyarázat szerint az emésztés során kibocsátott cholecystokinin (CCK) nevű hormon áll. Ez a hormon felelős a jóllakottságérzetért, ám aktiválja az agy azon területét is, mely az alvással áll összefüggésben. Így étkezés után, mikor megemelkedik a CCK szint, elálmosodsz.

Mindemellett a szénhidrátokban  gazdag ételek növelik a vérben az egyik aminosavnak, a tryptophannak a szintjét. Az agyban a tryptophan  szerotoninná alakul, mely a boldogságérzetért és az álmosságért felelős neurotranszmitter. Egyes szerotoninok ugyanis melatoninná alakulhatnak, mely az alvás-ébrenlét ciklust szabályozza. Ilyenkor tehát a megnövekedett szerotoninszint miatt érzed magad fáradtnak.

  • Cukros ételek helyett válassz proteinben gazdag táplálékot. A mogyoró- és diófélék hatásosan csillapítják az étvágyat, anélkül, hogy jelentősen megemelnék a vércukorszinted.
  • A szénhidrátokban gazdag ételek helyett válassz inkább salátát, levest.
  • Jó választás a tea, főleg, ha elősegíti az emésztést. Ha biztosra akarsz menni, teatojásba tedd a szárított gyógynövényeket, alapanyagokat, és az előírásnak megfelelően forrázd le, vagy áztasd pár percig az elegyet. És hogy mit válassz? Jöhet a citromfű, az édeskömény, vagy a tárnics. Nagyon hasznos, ha a teádba kevés gyömbért is reszelsz!

(Forrás: kamaszpanasz.hu)

Hasznosnak találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!