Illatos otthon az ünnepekre – vegyszerek nélkül, természetesen

Illatgyertya, légfrissítő parfüm – az illatosítóknak se szeri, se száma, roskadoznak tőlük a boltok polcai. De vajon miből készülnek ezek a szerek? Legtöbbször tele vannak káros, allergén összetevőkkel, amik megterhelik szervezetünket.

Jobban járunk, ha mi magunk frissítjük fel a lakást fűszerek, gyümölcsök, gyógynövények segítségével: vegyszerek nélkül, természetesen.

A leggyorsabb és legegyszerűbb módja, hogy otthonunkba finom illatokat csempésszünk, ha néhány fűszert egy tálban felforralunk, és lassú tűzön párologtatjuk. A legkedveltebb, főként őszi, téli napokon a fahéj és szegfűszeg kombináció. Intenzív kellemes illata már néhány perc alatt betölti az egész lakást, ráadásul jól semlegesíti a kellemetlen szagokat is.

Attól függően, milyen hangulatban vagyunk, gyorsan elkészíthetünk egy-egy kompozíciót. Kedvünkre kísérletezgethetünk, hogy megtaláljuk kedvenc illatainkat, hiszen az „illatosítók” elkészítése semmilyen szaktudást vagy különösebb ügyességet nem igényel. Csupán néhány dologra kell figyelni:

A gyümölcsök közül a citrusfélék a legintenzívebb illatúak, ezért érdemes ezeket a gyümölcsöket használni. A narancs vagy a citrom különösen illatos a vízben, s tartós frissességet ad.

Gyógynövények esetében a fás szárúakat ajánljuk, azok a legtartósabbak, pl. fenyő, cédrus, szantál. A borsmenta, rozmaring vagy kakukkfű illatát is érdemes kipróbálni: intenzív, frissítő hatásúak, ráadásul jól fertőtlenítik a szoba levegőjét.

A vanília vagy mandula is tökéletes kiegészítője lehet illatvizünknek. Ha illóolajat vagy kivonatot használunk, figyeljünk arra, hogy 100%-os tisztaságú legyen.

A fűszerek kiválasztásakor nyugodtan hagyatkozzunk megérzéseinkre, leginkább az orrunkra. Fahéj, szegfűszeg, borókabogyó, babér – mind-mind kellemes, karakteres illattal ajándékoznak meg, ráadásul, ha egészben használjuk – jól is mutatnak az üvegben.

Bátran kísérletezhetünk, hogy rátaláljunk a saját, kedvenc, személyiségünkhöz és hangulatunkhoz is illő illatkompozíciókra!

Tetszettek a tanácsok? Akkor oszd meg a cikket barátaiddal is!

Lájkoltad már Facebook oldalunkat?

Oszd meg másokkal is