Immunerősítés természetesen

Az őszi idő közeledtével ismét előtérbe kerül az immunerősítés kérdésköre. Bizonyosan tapasztaltátok már életetekben, hogy az őszi idő beköszönte azonnal náthás megfázásokat, felfázást vagy éppen kimerüléses betegségeket hoz életetekbe. Az időjárás hirtelen lehűlése, nappalonkénti visszamelegedése, majd az újabb hajnali fagyok megviselik a szervezetet. Felkészülni erre az átállásra szinte lehetetlen. A kora-ősz éppen ezért a legnehezebb, később már könnyebben felvérteződünk a betegségek ellen, és a fagyos hideg a kórokozókat is megállítja, míg egy nyirkos, hideg, őszi idő kiváló táptalaja a fertőzéseknek. Néhány héten, hónapon keresztül az embernek valahogy viselnie, tűrnie kell ezt az átállást…

Az egészség megőrzése azonban éppen ősszel elengedhetetlen, hiszen a nyárból való visszatérés tanulás megkezdését, a munkafolyamatok beindulását eredményezi a legtöbb munkahelyen és iskolában. Ehhez nagyon fontos, hogy immunrendszerünk fel legyen készülve.

Szinte bizonyos, hogy ma már nem elegendő a természetben található zöldség és gyümölcs korlátlan fogyasztása. A gyorsított termelés és a termőterületek hajszolása ugyanis a termények tápértékének csökkenését eredményezik. A vitaminraktárakat nyáron feltölthettük, most azonban a védekezőképesség megerősítése szükséges. Különösen fontos ez azoknál a személyeknél, akik valamilyen allergiás tünet miatt a hideg beköszöntéig nem tudták tovább erősíteni immunrendszerüket, az ugyanis erősebb válaszreakciókat ad az allergiások estében a környezetből betolakodó pollenekre és spórákra, ha még erősítjük, bátorítjuk az immunválaszt.

Az immunrendszer működéséhez és a fáradtság elkerüléséhez elengedhetetlen a vitamin- és ásványi anyag készletek feltöltése. De a helyes adagolás és a rendszeres testmozgás is.

A ma már közismert C-vitamin fogyasztását szinte képtelen ötlet napi 200 mg-ban maximalizálni, különösen, hogy vízben oldódó és könnyen ürülő vitaminként napi pótlásra van szükség belőle. Az immunrendszer helyes működéséhez hozzátartozik a vas pótlása is, ez különösen vegetáriánusok, fiatal, erős menzesszel küzdő leányok és gyulladásos betegségben szenvedő személyek esetében szükséges. A vas szint meghatározásához elegendő egy vérkép, már egy napon belül képesek megmondani az orvosok ennek eredményét. A vas legjobb természetes forrásai a mák, a bab, az áfonyafélék a spenót és az alma. Csak ezt követően jönnek a sorban a húsfélék, így ezekkel igazán nem érdemes próbálkozni. A fáradtság leküzdésére elengedhetetlen szervezetünk számára a cink fogyasztása, amit azonban nagyon alacsony dózisba és lassan érdemes csak adagolni, de a tökmag és tökmagolaj kiváló természetes forrása ennek. Az immunrendszer működését segítik még a flavonidok, általában a gyümölcs és zöldségfélék, de megfelelő emésztés is elengedhetetlen hozzá. Ehhez érdemes dús növényi olajokat, tisztított vajat és melegítő hatású fűszereket, napjában egyszer, enyhén csípős ételeket fogyasztani, a főétkezéskor, lehetőleg délidőben.

A gyógynövények közül közismert immunerősítő a kasvirág vagy echinacea és ennek pl. homeopátiás változata, valamint a homoktövis, amelyet szörpként, lekvárként fogyaszthatunk. Szintén nagyon hasznos a csipkebogyó fogyasztása, amelyet azonban teaként és azt is áztatott, mézzel való teaként érdemes fogyasztani, hőkezelés nélkül! A csipkebogyó egyébként minden doshát, vagyis belső testi energiát is kiegyenlít szervezetünkben, mondja az Ájurvéda, így hasznos gyógynövényünk a mindennapokban.

Oszd meg másokkal is