Ismerkedjünk meg a spárgával

A spárga az egyik legkorábbi tavaszi zöldség, amely már áprilisban megjelenik a piacon. Friss ízével sokakat elvarázsol. Miután könnyen emészthető és kevés kalóriát tartalmaz, kiváló alapanyag diétás ételek készítéséhez is.

Igazi európai idényzöldség, amely nagyjból június végéig kapható. Ahogy említettük, áprilisban kezdődik a szezonja, amikor a zsenge hajtások, a spárgasípok előbújnak. A spárga szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaznak. A spárga nagy része, úgy 95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel, ezért 10 dkg spárga mindössze 20 kalória. Cukortartalma is kifezetten alacsony, 10 dkg spárga 2 gramm szénhidrátot tartalmaz.

A zöld spárga klorofllban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a fehérben, ezért táplálékként is értékesebb. A spárgát több évszázada gyógynövényként is számon tartják.

Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatásáról ismerik. Vízhajtó hatása miatt jótékony hatással van a keringésre is, hiszen tehermentesíti a szívet. Ez az oka annak is, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. A spárga kedvezően befolyásolja a belső elválasztású mirigyek működését. Enyhe hashajtó hatása is ismert.

Sokan nem tudják, hogy régen a spárga szárított porát fogfájás kezelésére is használták.

A spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez legpuhább és legízletesebb. A szára már rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek. Ha sikerült friss spárgát venni a piacon, akkor is érdemes meggyőződni arról, hogy szára külső része nem kesernyés-e. Ezen segíthet a hámozás. A világos színű sípokat a fejtől haladva lefelé vékonyan meg kell hámozni, de a zöld spárgánál ez nem mindig szükséges.

***

IDEI SPÁRGA FÜSTÖLT SAJTMÁRTÁSBAN

Hozzávalók: 60 dkg spárga, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg füstölt sajt, 4 dl tej, só, citrom.

A sárgarépából vékony szeleteket vágunk, a spárgát megtisztítjuk, sós, néhány csepp citromlével ízesített vízben mindkettőt megpároljuk. A füstölt sajtot lereszeljük, egy serpenyőben állandó keverés mellett felolvasztjuk, tejjel mártás sűrűségűre hígítjuk és felforraljuk. A répaszeleteket kiterítjük, beletekerjük a spárgát, forrón a tányérokra helyezzük és a sajtmártással tálaljuk.

Forrás: mindmegette.hu

Oszd meg másokkal is