Japán szerzetesek több száz éven át vezetett feljegyzéseiből kiderül, milyen drámai mértékben változott meg az elmúlt évszázadokban a Föld éghajlata.

A Suwa-tó a Japán központi részén található, gyakran a japán Alpoknak nevezett Kiso-hegységnél fekszik. Amikor a tó befagy, a fokozódó hideg hatására megnagyobbodott jégréteglemezek egymásra torlódnak. Japánul ezt omiwatarinak nevezik.

A legenda szerint az omiwatarikat sintó istenek hozzák létre, amikor átsétálnak a tavon. A tó partján lévő szentélyben élő papok 1443 óta feljegyezték, amikor ilyen jelenséget láttak.

John Magnuson, a Wisconsin-Madison Egyetem ökológusa az 1990-es években szerzett tudomást a japán adatok létezéséről, amikor egy nemzetközi kutatócsoportot szervezett az északi félteke különböző országaiban az elmúlt évszázadokban keletkezett, jéggel kapcsolatos feljegyzések összehasonlítása végett.

A Sintó papok első feljegyzéseinek keletkezésétől számított 250 évben például mindössze három olyan év volt, amikor nem fagyott be a Suwa-tó jege.

1955 és 2004 között azonban tizenkettő, csak 2005 és 2014 között pedig öt (a tó 2015 és 2016 telén sem fagyott be). Ez mutatja csak igazán a változás drámai jellegét!

Ha légkör szén-dioxid-koncentárciója és ezzel összefüggésben az átlaghőmérséklet tovább emelkedik, elképzelhető, hogy a sintóista papok legendájában felbukkanó istenek egy napon talán utoljára szelik át a Suwa-tavat.

(Forrás: mult-kor.hu)

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!