Jóga ászana – Gerinccsavaró gyakorlat I. – Vakrászana

A kivitelezés lépései
Az ülő helyzetű ászanák kiindulási póza (sthiti): Üljünk nyújtott lábakkal a földön. A sarkaink egymás mellett, a tenyerek a földön a tompor két oldalán helyezkednek el, segítve a törzs egyenes tartását. (Dandászana)

1. Hajlítsuk be a jobb lábunkat a térdnél és helyezzük a kinyújtott bal lábunk térde mellé. (1. kép)

2. Egyenesítsük ki a törzsünket, majd fordítsuk el jobbra. A bal kezünket emeljük át a jobb térden, támaszkodjuk neki (segítve a jobbra való kifordulást), s közben fogjuk meg a jobb láb nagylábujját vagy bokáját. Eközben a jobb kezet a hát mögött helyezzük a talajra oly módon, hogy az a törzset egyenesen tartsa. Amennyire lehetséges, lélegezzünk normálisan. (2. kép)

3. Hosszú távon törekedjünk arra, hogy az elfordult vállak által kijelölt vonal legyen párhuzamos a nyújtva lévő láb által kijelölt vonallal.

4. Kb. egyperces kitartás után lassan jöjjünk ki a gyakorlatból és ismételjük meg a törzs másik irányba való elfordításával.

Az ászana hatásai
Egyike azon kevés gyakorlatoknak, amelyek nem nyújtják és hajlítják a gerincet, hanem csavarják. Erősíti és energetizálja a gerinc idegeit s a körülötte lévő inakat, s rugalmasan tartja a gerincet. Rendszeres gyakorlása a gerincferdülést is megszüntetheti. Kiküszöböli a székrekedést és az emésztési rendellenességeket. Cukorbetegség és veseproblémák esetén nagyon hasznos. A hasi zsírréteget csökkenti. Továbbá derékfájás, a gerinc nem gyulladásos ízületi betegségei, krónikus lumbágó, valamint máj- és vese-megbetegedések esetén kiváló hatású.

Figyelmeztetés
Porckorongsérv – discus hernia (vagy az abból való lábadozás) esetén ellenjavallt.

Részlet Gaura Krisna Dász, Jóga tiszta forrásból című könyvéből
Megvásárolható: aruhaz.108.hu

Oszd meg másokkal is