Jóga ászana – Gyomrot masszírozó, törzset elfordító póz – Uttána pádászana

A kivitelezés lépései
A fekvő helyzetű ászanák kiindulási póza (szthiti): A földön hanyatt fekve a lábak lazán kis terpeszben egymás mellett nyugszanak. A karok kinyújtva a törzs mellett, a tenyerek az ég felé fordulnak. (Savászana)

1. A földön fekve belégzéssel tegyük karjainkat oldalsó középtartásba. Karjaink a vállakkal egy vonalban helyezkedjenek el.

2. Zárjuk a lábainkat, majd kilégzéssel emeljük fel őket együtt addig, amíg a talajra merőlegesen nem állnak. Feszítsük meg a lábainkat, s ne engedjük, hogy a térdnél behajoljanak. (1. kép)

3. Néhány másodpercig maradjunk ebben a helyzetben, s közben normál légzést végezzünk.

4. Ezt követően kilégzéssel helyezzük a lábainkat bal oldalon a talajra úgy, hogy a lábfejek majdhogynem elérjék a bal kéz ujjait. Ügyeljünk arra, hogy altestünk csípőből forduljon el, s hogy a felsőtestünk ne kövesse azt. Hátunk és vállaink mindvégig maradjanak a talajon. Amikor a lábak a tenyerek közelébe kerülnek, akkor a hasunkat fordítsuk az ellenkező irányba, jobbra. (2. kép)

5. Tartsuk ki a pózt mintegy fél percig, majd kilégzéssel emeljük fel a lábakat ismét a talajra merőleges helyzetbe. Néhány mély légzés után ismételjük meg a gyakorlatot a másik irányba, jobbra is. (3. kép)

6. Ezt követően a lábakat először a talajra merőleges helyzetbe téve, majd ellazulva a kiindulási állapotba helyezve fejezzük be a gyakorlatot.

Az ászana hatásai
Ez a gyakorlat hatékonyan építi le a hasi, törzsi zsírpárnákat. A belső szerveket masszírozva nagy hatással energetizálja a gyomrot, a májat, lépet, a hasnyálmirigyet és a beleket. Helyrehozza a gyomorhurutot, valamint a hát és a csípő környéki rendellenességeket, esetleges idegbecsipődéseket, s a gerincferdülés kezelésére is kiváló.

Részlet Gaura Krisna Dász, Jóga tiszta forrásból című könyvéből
Megvásárolható: aruhaz.108.hu

Oszd meg másokkal is