Jóga ászana – Kinyújtott lábak póza – Uttána pádászana

A kivitelezés lépései
A fekvő helyzetű ászanák kiindulási póza (szthiti): A földön hanyatt fekve a lábak lazán kis terpeszben egymás mellett nyugszanak. A karok kinyújtva a törzs mellett, a tenyerek az ég felé fordulnak. (Savászana)

1. Kilégzéssel emeljük fel a mellkasunkat olyan magasra, amennyire csak tudjuk, s fejünket hátrahajtva homorítsuk a hátunkat. Olyan mértékben tegyük ezt, hogy a fejünk teteje éppen a talajt érintse. Karjaink a test mellett a talajon nyugodjanak. Tenyerünk a föld felé fordul. Ebben a helyzetben mély, hasi légzést végezzünk. (1. kép)

2. Feszítsük meg a hátunkat és a hasizmunkat, miközben az összezárt lábainkat megemeljük a talajhoz képest kb. 45 fokos szögben.

3. Tenyereinket a törzs fölött összetéve emeljük föl a karjainkat is úgy, hogy a lábakkal párhuzamosan álljanak. A lábakat és a karokat tartsuk egyenesen. (2. kép)

4. Maradjunk ebben a helyzetben kb. fél percig, s közben normálisan lélegezzünk. Testsúlyunk csak a fejünk búbján és a fenekünkön oszlik el.

5. Kilégzéssel engedjük le a lábakat és a karokat, egyenesítsük ki a nyakat, és a törzsünket pihentessük a talajon. Savászanában lazuljunk el teljesen.

Az ászana hatásai
A gyakorlat erősíti a nyakizmokat, regenerálja a hátgerincet és annak izomzatát. A hasi öv erős igénybevétele és megerősödése miatt jelentősen javul a gerinc tartása. Bélpetyhüdtségre, emésztési zavarokra, gerincferdülés kiigazítására, heveny orrüreggyulladás, koszorúérelégtelenség, krónikus bél-, gége-, orrüreg-, torok- és mandulagyulladás enyhítésére kiváló hatású. Az ászana rendszeres gyakorlásával a stresszes, ideges állapotok jól kezelhetők.

Részlet Gaura Krisna Dász, Jóga tiszta forrásból című könyvéből
Megvásárolható: aruhaz.108.hu

Oszd meg másokkal is