Jóga ászana – Kobraállás – Bhudzsangászana

Hason fekvő helyzetű ászanák kiindulási póza (sthiti): A földön hason fekve a lábaink lazán kis terpeszben egymás mellett nyugszanak. Fejünket a keresztbe tett karjainkon pihentetjük. (Hasi Savászana – Hullapóz)

1. Helyezzük hátra a kezeinket, tenyerünket pedig tegyük a földre az utolsó bordánkkal egy vonalba (vagy a vállöv alá). A karok könyöknél behajlanak. A könyökök érintsék a törzset, ne távolodjanak el tőle. A tenyereken a lehető legkisebb nyomás legyen. (1. kép)

2. Először emeljük fel a fejünket, s azután lassan a törzs fölső részét is, (mint ahogyan a kobra is teszi azt a csuklyájával) addig, amíg már a köldök is kezd eltávolodni a talajtól. Hajlítsuk hátra jó alaposan a gerincünket. A törzs köldök alatti részét (a csípőt) tartsuk egyenesen a talajhoz szorítva.(2. kép)

Kiegészítés: A gyakorlatot először úgy is végezhetjük, hogy a tenyereket a törzs felső részével együtt elemeljük a talajtól, hogy 100%-ig csak a hátizmok vegyenek részt annak megemelésében. (3. kép) A hátizmok kapacitásán túl a kezekkel is segíthetünk a hátunkat homorítani azáltal, hogy a talajra helyezve őket a felsőtestünket egyszerűen felfelé toljuk. Fontos, hogy ekkor a fej ne süllyedjen a vállak közé.

Az ászana hatásai

A kobraállás erősen és rugalmasan tartja a gerincet. Keresztcsonti derékfájás esetén kedvező hatású. Pozitívan befolyásolja az étvágyat, a gerincferdülést, a gyomorfekélyt, a gyomorhurutot, a gyomorsavtúltengést, a krónikus lumbágót, a mellékvese és a pajzsmirigy csökkent működését. Kiváló a vesekő mobilizálására, tüdőasztma és bronchitis enyhítésére, a nyakcsigolyák meszesedésére és székrekedés ellen is.

Részlet Gaura Krisna Dász, Jóga tiszta forrásból című könyvéből
Megvásárolható: aruhaz.108.hu

Oszd meg másokkal is