Jóga ászana – Saspóz – Garudászana

A kivitelezés lépései
Az álló helyzetű ászanák kiindulási póza (sthiti): Álljunk egyenesen, a törzsünk mellett nyugvó karokkal (tadászana), s végezzünk mély, hasi légzést (vagy teljes jógalégzést).

1. Hajlítsuk be a jobb térdünket, s vigyük a bal lábat a jobb térd fölött a jobb comb fölé.

2. Fektessük a bal comb hátsó részét a jobb comb elejére

3. Ezek után vigyük a bal lábfejünket a jobb lábszár mögé úgy, hogy a bal sípcsont a jobb láb vádliját érintse, és a bal nagylábujjunkat akasszuk be pontosan a jobb boka belső oldala fölé. A bal lábunk ebben a helyzetben a jobb lábunk köré fonódik, így a jobb lábunkon egyensúlyozunk.

4. Hajlítsuk be a könyökeinket, s emeljük karjainkat a mellkas magasságába. Helyezzük jobb könyökünket a bal felkar elülső oldalára, közvetlenül a könyökízület mellé. Ezután a jobb kezünk arcunk felé nyúló hüvelykujját fogjuk meg a visszafordított bal kéz ujjaival. Így a bal kar mintegy körbefonja a jobb kart. (1., 2. kép)

5. Maradjunk ebben a helyzetben mintegy 15-20 másodpercig, közben lélegezzünk mélyeket. Ezt követően jöjjünk ki a pózból, s pihenjünk alapállásban (tadászana).

6. Ismételjük meg a pózt úgy is, hogy a bal lábon egyensúlyozva a jobbat fonjuk a bal lábunk köré, s hogy a jobb karunkat tekerjük a bal kar köré. Ezt a helyzetet is 15-20 másodpercig tartsuk meg.

Az ászana hatásai
E gyakorlat amellett, hogy fejleszti az egyensúlyérzéket, erősíti a bokát, megakadályozza a lábboltozat süllyedését és megszünteti a vállak merevségét. A lábszárizmokban rendszeresen jelentkező görcsök megelőzésére kiváló. A gyakorlat 5-10 perces kitartása kedvezően hat a nemi mirigyek működésére.

Részlet Gaura Krisna Dász, Jóga tiszta forrásból című könyvéből
Megvásárolható: aruhaz.108.hu

Oszd meg másokkal is