Jóga ászana – Hullapóz – Savászana

Ez az ászana a relaxáció klasszikus helyzete, amelyet minden gyakorlás előtt, az egyes ászanák között és a befejező relaxációban is alkalmazunk. Bár egyszerűnek tűnik, mégis ez talán a legnehezebb póz, amely azonban rendszeres gyakorlással elsajátítható.

A KIVITELEZÉS LÉPÉSEI

1. A földön hanyatt fekve kinyújtott lábainkat lazán, kis terpeszben tartjuk. A karokat a törzstől 10-15 cm-re, a test két oldalán helyezzük el. Tenyereink az ég felé fordulnak. (1. kép)

2. Lábfejeinket fordítsuk könnyedén először befelé, majd kifelé, s végül hagyjuk, hogy maguktól, lazán kifelé forduljanak. Ugyanezt végezzük el a karjainkkal is.

3. Gerincünket is hozzuk egyenesbe úgy, hogy fejünket lassan balra, majd jobbra fordítjuk.

4. Ezt követően engedjük át testünket a gravitációnak. Hagyjuk, hogy lehúzzon bennünket, „beleolvasszon a padlóba”, s mély relaxációt, ellazulást eredményezzen.

5. Mindeközben lassú és mély hasi légzést végzünk. Érezzük, ahogy emelkedik és süllyed a hasunk. A légzésünket és az ezzel járó testi, és mentális változásokat figyelve merüljünk el teljesen a gyakorlatban. Minimum 3-5 percig maradjunk ebben a helyzetben.

6. A gyakorlat végén mély belégzés közben nyújtóztassuk ki a végtagjainkat.

Ászana variáció: Hasi savászana, amikor a fenti folyamatot hason fekve, a fejet a keresztezett karokra fektetve
végezzük. Ebben az ászanában a hason végzett gyakorlatok után pihenünk. (2–3. kép)

Az ászana hatásai: Ez az egyik leghasznosabb gyakorlat ahhoz, hogy olyan problémákat és betegségeket kezeljünk, amelyeknek az alapja a stressz, a feszültség, a túlterheltség stb. Segít a test és az elme szintjén is teljesen kikapcsolni, énünk belső hangját meghallani és a valódi lelki értékek felé fordulni.

Oszd meg másokkal is