Jóga ászana – Tevepóz – Usztrászana

A kivitelezés lépései
Kiindulási póz (sthiti): A térden és a lábfejeken ülve, kezek a combon nyugszanak.

1. Egyenesedjünk fel térdelő állásba. (1. kép)

2. Tenyereinket helyezzük a csípőnkre (az ujjaink nézhetnek előre, vagy a talaj irányába, a térdhajlat felé), majd nyújtsuk meg combunkat és testünk elülső oldalát úgy, hogy mély belégzéssel ívben hátrahajlítjuk a gerincünket. (2. kép)

3. Kilégzés közben további hátrahajlással egyenként fogjuk meg a sarkainkat. Először a jobb kézzel a jobb sarkunkon, majd pedig a bal kézzel a bal sarkon támaszkodjunk. (3. kép)

4. Súlyunkat a kezeken keresztül a lábfejekre helyezzük, miközben fejünket jó mélyen hátra hajtjuk, csípőnket és gerincünket nyomjuk előre a combok irányába. Az a legjobb, ha a tenyereinkkel egészen a talpunkra támaszkodunk. Combjainkat próbáljuk többé-kevésbé a talajra merőlegesen tartani. (4. kép)

5. Tartsuk meg a pózt mintegy fél percig, miközben normál légzést végzünk.

6. Végezetül lazítsunk a test feszülésén, s először az egyik, majd a másik kezünket helyezzük vissza a csípőnkre, s ezt követően üljünk vissza a kiindulási térdelő helyzetünkbe, a gyémántpózba.

Az ászana hatásai
A tevepóz rendkívüli mértékben javítja a rossz testtartást. Javítja a gerinc rugalmasságát és mozgékonyságát. Krónikus lumbágó esetén is jótékony hatású. Egy kis gyakorlás után még idős korban is könnyedén elvégezhető. Gerincbántalmakban szenvedők is gyakorolhatják, de sohase erőltessük túl a gyakorlatot.

Figyelmeztetés
A gyakorlat kivitelezése tüdőasztma és tüdőtágulás esetén nem javasolt.

Részlet Gaura Krisna Dász, Jóga tiszta forrásból című könyvéből
Megvásárolható: aruhaz.108.hu

Oszd meg másokkal is