Jóga – test, elme és lélek gyógyítója

Ma nyugaton tombol a jóga „divat”. Kezdik felfedezni a jóga csodás hatását, testi és lelki szinten egyaránt.
A jóga szó azt jelenti: újra összekapcsolódni eredeti természetünkkel. Felemelkedni egy lelki, önmegvalósított szintre, ahol megszabadulsz az anyagi világ minden szenvedéseitől és kötöttségeitől, ami minden betegség alapja. Az önmegvalósított jógit már nem érdekli a test, csak a lélek. Érdekes, hogy ezt mégis testi gyakorlatok (ászanák gyakorlása, légzés) segítségével éri el.
Ha valaki komolyan kezd jógázni, akkor minden eleme fontos a folyamatnak, hisz a sikerhez nem lehet kihagyni semmit. Az életvitel (jama, nijáma) a test és az elme megtisztításának elemei. Az ászana és a pránajáma gyakorlatok pedig átvisznek a betegség és az elme tisztátlanságának szintjén.
A lelki tudás elsajátítása a test és lélek különbözőségéről szól. Ez együttesen gyógyítja a testet és lelket, majd végül felemel egy lelki szintre. A jóga mellékhatása a test tökéletes egészsége. A betegségek pszichés oka karmikus következményekből származik. A jóga folyamatának gyakorlása megtisztítja a karmánkat, ha értjük, hogyan végezzük. Az ászanák végzésével, a pránajám, légzés segítségével felszabadítod az energetikai blokkokat a test energia csatornáiban és a fizikai tünet, a betegségnek eltűnik. A karmikus tisztulást eléred a lemondás gyakorlásával. Ha időt és erőfeszítést teszel a rendszeres jógázásba, spirituális, mégis fizikai gyakorlást végzel. Ez a valódi gyógyulás folyamata, a teljes kép.
Ha csak egy oldalról nézed a gyógyítás folyamatát, a fizikai gyakorlatok szintjén, akkor a hatás is csak részleges lesz. Meggyógyíthatod a fizikai testet, amit a halál pillanatában elveszítesz, de ha elmarad az elme és a lélek megtisztítása, akkor az egész munkád hiábavaló volt. Mozgó homokra építettél házat. Sok erőfeszítést tettél a semmiért.

Amire vágysz, az a tökéletesség, ne hagyd hát, hogy erőfeszítéseid csak részleges eredményt adjanak. Nézd a teljes képet, és akkor fogod meggyógyítani magad!
Kérlek, ha érdekel ez a téma, iratkozz fel az oldalam hírlevelére.

Kiss Zoltán Nitai
Jógaoktató, életmód tanácsadó
www.nitayoga.com

Oszd meg másokkal is