Jógastúdió-etikett – Avagy: hogyan, és hogyan ne viselkedj „vendégségben”

Amikor még sosem jártál egy új ismerősöd lakásában, nyilván először általános udvariassági szabályok szerint igyekszel tiszteletben tartani az általa kialakított teret. Mindenképp ragaszkodsz ahhoz, hogy levedd a cipőd, talán megdícséred a berendezést, a dekorációt (ha tetszik:), és igyekszel a lehető legkevesebb rumlit csinálni, miközben teáztok-vacsiztok-nassoltok a beszélgetéshez.

Nagyjából ugyanezek az íratlan szabályok érvényesek egy jógastúdióra is, azzal a különbséggel, hogy itt sokkal többen veszünk igénybe egy „vendéglátót”, és rendszeresen szeretnénk visszajárni, tehát érdemes még gondosabban ügyelni a rendre, a tisztaságra. Arról már nem is beszélve, hogy – a test szentély, a lélek lakóhelye – a jógastúdió is olyan gyakorlás színhelye, ami tulajdonképpen az emberi fejlődést mozdítja előre…Morzsuljunk el tehát egy meghatott könnycseppet a szemünk csücskében, majd nézzük meg, hogy mire érdemes figyelni: kis jógastúdió-etikett.

1. Egyes számmal jelölve a nulladik szabály: ha először látogatsz el egy új jógastúdióba, akkor olvasd el, amit a weboldalukon a kérdéssel kapcsolatban ők maguk közölni szeretnének. Sokan összefoglalják a kéréseiket-kívánalmaikat, éppen a félreértések és kényelmetlenségek elkerülése végett.

2. A legtöbb helyen kis polcos izé áll rendelkezésre rögtön az ajtó mellett – amint belépsz, szabadulj meg a cipődtől, a város rádtapadt porától, és a külsőségektől, melyek között naponta közlekedsz. Itt ezek sokkal kevésbé számítanak.

3. Tartsd a csendet. Lehet, hogy éppen nem zajlik jógaóra a terem ajtaján túl, de mivel te is elcsendesedni érkeztél, érdemes már az öltözőben elindulni befelé. Persze az öltözői csitcsetnek nincs párja, ki ne hagyd, de a hangerőszabályozáson sok múlhat.:)

4. Tartsd tiszteletben a magad és a mások tárgyait, tulajdonát – így a stúdió felszerelését is. Igaz, sok helyen jártam, de jógastúdiók eszközein (öltözőszekrénytől a jógamatracig)sokkal kevesebb rongálódást látok, mint mondjuk a fitnesztermek cuccain – ez jó hír, így tovább!:)

5. Nyilván magától értetődik, de mivel szeretem a precíz listákat, ezért ideírom..:) Ha használod a mellékhelyiséget, vagy a konyhában iszol egy teát jóga végeztével, akkor mindent úgy hagyj magad után, ahogy találtad – remélhetőleg tökéletesen tisztán.:)

6. A legfontosabb szabály, amit tulajdonképpen az összes precíz listán fel szoktam tüntetni, amit összeállítok különböző kérdésekhez: érezd nagyon jól magad a jógastúdió falai között!:)

JógaLujza
www.joga.blog.hu
www.facebook.com/jogablog

Oszd meg másokkal is