szemelyes_lap_felirattal„Olyan játék ez, mint a tenisz: te elütöd a labdát, a másik visszapattintja. Néha elhibázod, néha elhibázza. De újra szerválsz, míg egyre jobban játszod a szeretet játékát. Az a legcsodálatosabb, ha megtalálod azt, akivel egy életen át játszhatod. (Böjte Csaba)

Előző cikkünkben bemutattunk egy magyar önfejlesztő társasjátékot. Most arról olvashatsz, hogy ebben a játékban a kapcsolat és párkapcsolat témáját milyen módon jártuk körül, milyen felismerésekkel tértek haza vendégeink.

A Játékosok nagy része valamilyen problémával érkezik, amelyre megbízható választ keres. Leggyakrabban a kapcsolatokra kérdeznek rá (önmagukkal való kapcsolat és/vagy párkapcsolat).

A társasjátékot lehet egyénileg játszani, ebben az esetben a Játékvezető egy olyan személyes, mélyebb területre tudja elvinni kérdései által a Játékost, ahol őszintén és bizalmasan feltárható a jelenre kiható múlt. A Játékvezető nem tanácsot ad, hanem kérdez. Nem a múltban történő vájkálásról van szó, csupán tisztázásról. Hol tart most az illető a korábbi kapcsolatainak ápolásával, vagy épp veszteség esetén: a feldolgozással. A központi kérdés mindig a jelenben tart, – innen indulunk ki, és a vágyott célt (jövő) innen közelítjük meg.

csaladA Játékos problémáját aktív, őrá vonatkozó kérdéssé alakítjuk át. Példa, Játékos: „Feleségül kér 3 hónap múlva XY?” Mivel ebben a folyamatban a Játékos önismeretének fejlesztéséről van szó, a kérdést pl. ilyen módon alakíthatjuk át: „Mit jelent számomra a házasság?”; „Miért lesz jó nekem/neki, hogy a felesége vagyok?”; „Mit tegyek azért, hogy a leendő házasságunkban méltó módon töltsem be a nő szerepét?”; „Milyen módon tudom még szebbé tenni a közös életünket?”; „Ki számomra XY?”…

Ha megvan a kérdés, akkor indul a Játék! Egy jó kérdésben ugyanis benne van a válasz. Egy jó kérdés olyan inspirációt tud adni, amellyel bejárhatjuk az adott probléma egészét. Vissza a gyökerekhez, vissza az eredethez. Megesik, hogy a játék közben a kezdő kérdést megváltoztatja a Játékos, mert rájön, hogy nem is onnan indul az ő esete. Igen, ilyenkor új kérdést fogalmazhat meg.

A társasjátékot párok is játszhatják. A kapcsolatuk elmélyítéséhez, a közös problémákra történő rátekintéshez, vagy épp egy új élményhez – kifejezetten ajánlott ez a módszer! A kérdéseik útján egymást és önmagukat még inkább megismerhetik, megtapasztalhatják. Ebben a közös utazásban a Játékvezető a coach-mediátori szaktudását is beveti, hogy minél többet hozzon ki a páros játékból.

valaszut_feliratos
Csoport esetén
fontos, hogy a Játékosok biztonságban érezzék magukat. A titoktartás, a csoporttagok egymásra figyelő magatartása és tapintata – minderről a játék elején beszélünk. A kapcsolati témák, a résztvevők nyitottságától függően legtöbbször a munkahelyi, családi (szülő-gyerek), önismereti témák kerülnek asztalra. A magánjellegű közlések akkor törnek fel, ha a csoporttagok egymás iránti bizalma magas szintű. Erre számos példa volt már. Sőt, még férfi-női vegyes csoportban is! Ilyen kérdések hangzottak el: „Hogyan oldjam meg, hogy jobb legyen a kommunikációm a gyerekemmel?”; „Miként kezdjem el az önérvényesítést?” (munkahelyi probléma esetén); „Hogyan viselkedjem másképp a felvételi interjún?” (álláskeresés); „Miként nem lennék a családban házi rabszolga?”;  „Hogyan teremtsek rendet?” …

Izgalmas hallani, amikor a Játékostársak egyre inkább belejönnek a kérdezésbe, valamint a saját élettörténeteikből adnak közre ide vágó részletet. Ezzel nagyban segítik, támogatják az éppen középpontba kerülő Játékost. Ennek örülök. Így mindannyian tanulunk egymástól, és a színes mozaikokból kirajzolódik a felismerés, a megoldás.

A címben szereplő félmondat: újrakezdés a szeretetért – több Játékos életében megszületett. Egy adott játék hatása hónapokig eltarthat, sőt, azon túl. Ezért érdemes a Személyes lapot dátumozva eltenni, és időről időre elővenni! A játék közben felfedezett élmények, tanítások, felismerések vezetnek bennünket a mindennapok során. Figyeljünk a belső hangunkra! Az igazi válaszok bennünk születnek meg.

Ez az önfejlesztő társasjáték abban segít, hogy legyen időd és tered feltenni a kérdésed. A társak és a Játékvezető folyamatosan bátorít, merd vállalni önmagad! Szabadon fejezheted ki az érzéseidet és gondolataidat. Nyugodtan kérdezhetsz, úgy fogad el a játék, ahogy vagy!

Ebben a játékban fokozatosan, lépésről lépésre fedezheted fel, milyen értékek, vagy további kérdések, új ötletek, felismerések vannak benned. Tárd ki a szíved! Tárd ki az elméd kapuját! A nyitottság az, ami felszabadít a rögzült minták rigidsége alól.

helyette kerüljön be a következő szöveg!

VAN NEKED EGY JÓ HÍRÜNK!

Ha fontos számodra az önismeret, szeretnéd fejleszteni és jobban megismerni ÖNMAGAD, akkor gyere el és ismerd meg az ÖNISMERETI JÁTÉKOT közelebbről!
Ehhez egy különleges napot és egy fantasztikus helyszínt választottunk

KATT ide a részletekért!

A feher.krisztina@belsotukor.hu email címen, vagy a 06-70-908-6882 telefonszámon tudsz bejelentkezni.