Hozzávalók:
- 50 g aszalt szilva
- 750 g savanyú káposzta
- 100 g hántolt árpa (gersli)
- 1 alma
- 3 cikk fokhagyma
- 2 nagy fej hagyma
- 3 ek olaj
- 3 tk paprika
- 1 kk őrölt kömény
- ½ kk őrölt bors
- 5 szem borókabogyó megroppantva
- 3 babérlevél
- 1 liter víz
- só
Összekészítjük a fő hozzávalókat egy nagy tálba: az aszalt szilvát apróra vágjuk, a káposztát lecsepegtetjük, összevágjuk. Fontos, hogy rendes, erjesztéssel savanyított káposzta legyen, nehogy valami citrompótlós vacak! Az almát meghámozzuk, lereszeljük, kiválóan fogja majd lágyítani a káposzta vadságát. A fokhagymacikkeket összezúzzuk, az árpát megmossuk, lecsepegtetjük. Az apróra vágott hagymát az olajon lepirítjuk. Levesszük a tűzről, mehet bele az összes fűszer, elkeverjük. Beletesszük a többi hozzávalót, és alaposan átmozgatjuk, hogy mindenből jusson mindenhová. Folyamatos kevergetés mellett picit pároljuk-pirítjuk. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, sózzuk, majd kis lángon készre főzzük. Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni, jót tesz neki a pihentetés és az újramelegítés.
Bliszkó Viktor