Karácsonyi készülődés babával

Bizonyára nem kis fejtörést okoz a kisbabás anyukáknak, hogyan teremtsenek karácsonyi hangulatot, és szerezzék be az ajándékokat, készítsék el az ünnepi menüt, díszítsék fel a lakást. Ráadásul mindezt úgy, hogy nem stresszként, hanem boldog készülődésként éljék meg.

Az első és legfontosabb, hogy idejében el kell kezdeni, mert mindent szépen meg kell tervezni, apró feladatokra bontani, hiszen egy kisbabával nem veheted nyakadba a várost, és nézelődhetsz egész nap.

A második, nagyon fontos dolog, hogy maradj laza! Nem történik semmi, ha az eltervezett öt fogásos menüből a végén csak négy lesz, és ha a kézzel készített karácsonyfa díszek helyett marad a bolti. Elárulom, minden nem lesz tökéletes, de nagyon szuper karácsonyotok lehet a maximalizusod nélkül is, ami inkább ront, mint javít a helyzeten.

Írd össze, hogy mit is szeretnél, mert míg a fejedben csupán egy káosz létezik, abból csak az következik, hogy sok fölösleges dolog lesz elintézve, megvásárolva, és lemarad akár olyan is, ami tényleg fontos lett volna neked.

Egy kis segítség:

1. Kinek és milyen ajándékokat szeretnél venni? Érdemes interneten körülnézni, rengeteg házhoz rendelhető ajándék van, ami nagyon praktikus jelen esetben, és akkor is el tudod intézni, mikor a baba alszik.

2. Ha már tudod, hogy mit szeretnél, és honnan, akkor készíts tervet, és intézd úgy, hogy egy elindulás alkalmával, ami lehetőleg a baba napirendjét ne nagyon borítsa fel, két-három dolgot el tudjatok intézni. Te tudod, hogy a babád mennyire szeret utazni, van, aki szívesen alszik a kocsiban, más inkább nézelődik. Ha szívesen alszik, és messze kell menned, akkor mehettek kivételesen alvásidőben, de azért ne szoktasd hozzá a kicsit, hogy a kocsiban alszik, mert az nem olyan pihentető. Azt sem javaslom, hogy órákat töltsetek egy-egy plázában, mert a sok inger feszültté teheti a kisbabát, így, ha bevásárlóközpontban van sok elintéznivalód, inkább menjetek el kétszer, mint egyszerre túl sok(k) legyen.

3. Számold ki, hogy mennyi időre lesz szükséged! Aztán ezt az időt szorozd be kettővel, mert kisbabával bármi közbejöhet. Lehet, hogy nem tudtok elindulni, vagy félútról vissza kell fordulnotok, vagy nem kaptok azt, amit szeretnél, ott ahol szeretted volna, de máshová már nem tudsz átmenni a kicsivel. Ha megvan, hogy mennyi időre van szükséged, fogd a naptáradat, és tervezd is meg, hogy akkor melyik nap mit intézel. Néhány dolog lehet, hogy borul majd, de így sokkal jobban át fogod látni a feladataidat, és a kapkodást megelőzheted a jó időbeosztással.

4. Milyen legyen az ünnepi menü? Ilyenkor mindig szívesen újít az ember, de én azt javaslom, hogy a biztonság kedvéért legyen otthon alapanyag a jól bevált családi kedvencekhez. A menüt is érdemes úgy összeállítanod, hogy ne minden fogás legyen teljesen új és időigényes, mert lehet, hogy nem sikerül, vagy nem fogják szeretni a gyerkőcök, esetleg a férjed is csak udvariasságból eszik belőle. Ez pedig eléggé elronthatja a hangulatodat, mert te sokat készültél, szeretnéd, ha méltányolnák az igyekezeted.

5. A nagybevásárlást is intézheted internetről, így legalább nem kell cipekedned!

6. Az ünnepi menü egész napos főzőcskézést igényelne, de erre nem hiszem, hogy lesz időd, ezért érdemes olyan menüsort összeállítani, amit már néhány nappal előbb el tudsz kezdeni apránként megcsinálni. Rengeteg süti, mint pl. a mézeskalács, kekszek, elkészíthetők napokkal, sőt, már hetekkel korábban. Legyen a menüben könnyen, gyorsan elkészíthető étel is, az maradjon az utolsó pillanatra.

7. A lakás takarításába és díszítésébe vond be a férjedet, esetleg a nagymamát! Sőt, még a kicsit is be lehet vonni! Ha már tud ülni, készíthettek együtt só-liszt gyurmából karácsonyfa díszeket. Persze ez főleg arról szól, hogy te csinálod, ő meg remekül elmaszatol közben, de biztosan nagyon fogja élvezni. Vond be otthon is, amibe lehet! Ha még nagyon kicsi, tedd a hordozóba magad mellé, míg főzöl, mutasd meg neki, hogy mit csinálsz, énekelj neki, mondókázz, és közben az étel is elkészül. A takarításnál adj neki is egy kis seprűt vagy lapátot, vagy hadd fogja a porszívó csövét, mikor porszívóztok. Persze így minden sokkal lassabban megy, de a lényeg, hogy haladjanak a dolgok, a kicsi pedig rengeteget tanul ilyen hétköznapi dolgokból is.

Gondolkodj előre, és könnyebb lesz, mint gondolnád!

Boldog, békés, szeretettel teli karácsonyt kívánok!

Lilyogini
www.lilyogini.hu

Oszd meg másokkal is