Karácsonyra hangolva

Nagyon szeretem a karácsonyt és a készülődést. Amit nem szeretek, az a stressz, kapkodás, idegbajos vásárlási őrület, dugók a városban. Ezt elkerülendő, már jó előre megtervezem a karácsonyt. Minden évben kicsit más a készülődés nálunk. Idén nagy hangsúly van azon már, hogy a 3 éves kisfiamat is bevonjam.
1. lépés. Tervezés. Egy jó tervezéssel és előre gondolkodással nem csak időt, pénzt takaríthatunk meg, de megkímélhetjük magunkat a kapkodástól és felesleges feszültségektől. Nekem van egy karácsonyi füzetem, amiben évről évre a következők szerepelnek: kit szeretnék, és mivel megajándékozni? Honnan szerzem be? Mi lesz a karácsonyi menü? Mikor jönnek hozzánk vendégek? Mivel készülök erre az alkalomra?
2. lépés. Beszerzés. Ha már tudom, hogy mit akarok, sokkal könnyebb a beszerzést is lebonyolítani. Én tipikus netmami vagyok, azaz amit lehet, internetről rendelek, hogy ne kelljen gyerekestül, vagy nélküle akár, de a városban a dugóban és a boltokban pazarolnom az időmet. Ma már az élelmiszertől a könyveken át a játékokig minden megtalálható a neten. A másik előnye az online vásárlásnak, hogy bármikor megteheted. Pl. amíg alszik a gyerek napközben, vagy este, éjjel, hajnalban, kinek mikor szimpatikus.
3. lépés. Készülődés. Ez a kedvenc részem, bár az első kettőt is nagyon szeretem. Már hetekkel korábban kitalálom, hogy a kisfiammal hogyan készüljünk a karácsonyra. Idén azt tervezem, hogy sütünk együtt mézeskalácsot, linzer sütit, pogácsát stb. Olyanokat, amik elállnak, nem kell frissen készíteni az ünnepekre, viszont a készítése jó móka közösen. Én megcsinálom a tésztát, kisfiam meg kiszúrja mindenféle formával, aztán megsütöm. Készíteni fogunk karácsonyfa díszeket is közösen. Rengeteg ötletet lehet meríteni a netről. Mi só-liszt vagy szódabikarbónás gyurmából, színes papírból fogunk készíteni idén díszeket, valamint a tavalyi gömböket kidekoráljuk, ami annyit tesz a 3 éves szintjén, hogy összefirkáljuk. Ezeket a játékokat előre beosztom, hogy mikor, mit fogunk csinálni, és úgy készülök, hogy meglegyen addig minden hozzávaló. Egy 3 éves gyereket nem lehet órákra lekötni még ezzel, ezért kb. minden napra jut valami kis közös tevékenység, ami boldoggá teszi őt is, és engem is.
4. lépés. Az ünnep. Én szeretem a hagyományokat, és szeretem ezeket bevezetni, kialakítani a kis családomban. Van néhány eldöntendő kérdés mindig. Fadíszítés közösen a gyerekkel, vagy meglepi legyen? Ki hozza az ajándékot? A Jézuska vagy a Mikulás, vagy mi szülők? Karácsonyi mesék olvasása, énekek, zenék kiválasztása. Mikor ünneplünk szűk körben, mikor megyünk nagyihoz, mikor jönnek barátok? Ezt is jó előre kitalálom, hogy mi legyen a „forgatókönyv” erre a néhány napra.
Az, hogy átgondoljuk, és nem csak „ahogy esik úgy puffan” intézzük a dolgainkat, egy csodás lehetőséget teremt számunkra, hogy boldogságban, békességben éljük meg ezt az időszakot, és az ajándék harácsolás helyett a hangsúly az egymásra való odafigyelésen legyen, és azon, hogy a szeretetünket minél jobban ki tudjuk mutatni. Ha a mókuskerék év közben be is darál sokszor minket, és csak rohanás az életünk, akkor nagyon-nagyon szükségünk van erre a karácsonyi szeretettel-teli időszakra, hogy töltődjünk, és ha máskor nem, legalább ilyenkor fordítsunk fokozott figyelmet arra, hogy szeressünk, és engedjük meg magunknak, hogy szeretve legyünk.
Nagyon jó készülődést kívánok sok szeretettel mindenkinek!

Lili Zsuzsi / lilyogini.hu

Oszd meg másokkal is