Karfiol krémleves pirított mandulával

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej karfiol vagy 45 dkg fagyasztott
  • 1 mokkáskanál koriander és szegfűbors keveréke
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
  • 2 mokkáskanál harissza keverék vagy chilipehely
  • 1 marék durvára darabolt mandula szárazon megpirítva
  • 1 marék szeletelt mandula szárazon megpirítva (ha csak egyik vagy másik van, akkor
  • abból a dupla mennyiség)
  • 7-8 dl zöldségleves alaplé, esetleg víz
  • csipetnyi cukor
  • löttyintésnyi lime lé

Olívaolajon néhány másodpercig pirítottam a fűszereket, majd ráborítottam a karfiolt és felöntöttem a levessel. Beletettem a durvára darabolt mandulát is, sóztam, majd fedő alatt nagyjából 20 percig főztem.Ezután botmixerrel leturmixoltam az egészet. Visszatettem a tűzre és ekkor tettem
bele a cukrot és a lime levet, annyit, hogy előjöjjenek a különleges ízek. Egy kis rózsát a mixelés előtt kivettem, ezzel tálaltam. A tányéron szórtam rá a szeletelt mandulából, és meglocsoltam egy kis chilis olívaolajjal. Nagyon különlegesek az ízek, érdemes megkóstolni. Mivel azonban a karfiolon kívül semmi sűrítő anyagot nem tartalmaz, érdemes a mixelés előtt egy bögrébe kiszedni a léből. Ezzel szükség szerint higíthatjuk a végén, de sűríteni utólag már nem tudnánk. Krémes, viszonylag sűrű állagúra állítottam be, kényelmesen lehetett kanalazni, de akár inni is.

Jó étvágyat!

Fűszermánia Gabi
http://fuszermania.blogspot.hu/

Oszd meg másokkal is