Kell egy hobbi

Van egy mondás: „Olyan sokoldalú, hogy az már gömb.” Hát erre alapozva én bizony elég gyakran gömbnek érzem magam – teszem hozzá, nem a kilók miatt. A sokoldalúság az ok, azaz annyi minden érdekel, hogy néha már én magam is alig győzöm követni a listát.
És most végre élek is a hobbijaimnak! De higgyétek el, nem volt ez mindig így. Elkapott a mókuskerék és a munkán kívül nem igen fordítottam időt semmire. Ami nem jó… ugyebár.
Ha a Wikipedia-ban rákeresünk a HOBBI szóra, ezt a leírást kapjuk: „A hobbi (eredeti angol írásmóddal hobby) a korábbi „passzió” vagy a szabadidőben végzett, pihenést, kikapcsolódást szolgáló tevékenységek gyűjtőneve.” Kiemelném a szabadidőt és a pihenés szót! Itt gondolhatjátok, hogy hát igen, ez az amiből senkinek sem jut túl sok. Én viszont megcáfolnálak, kedves olvasó, mert mindenkinek arra futja a nap 24 és a hét 168 órájából (a teljes évről nem is beszélve!), amire igazán szeretné. Ha nem is minden nap, de igyekezzünk becsempészni életünkbe azokat a dolgokat, tevékenységeket, amelyeket szívesen végzünk. Ez lehet bármi! Bármi, ami kizökkent a szürkés hétköznapokból, akármi, ami felszabadítja a boldogsághormonokat! Mert az élet nem csak munkából és hitelekből áll.
Van, aki azért nem hódol szenvedélyének, merthogy drága. Hát akkor találjunk egy költségkímélőbb megoldást, egy másik hobbit. Hogy kinek mi jelenti a kikapcsolódást, az természetesen egyéni szoc’ probléma”. A teljes magazint teleírhatnám „mi legyen a hobbim” tippekkel, akkor sem érnénk a lista végére, hiszen ahány ember, annyi ízlés, érdeklődés. És ahogy említettem, én magam is több dolognak hódolok egyszerre. Persze nem egy és ugyanazon időben, hiszen lássuk be, nehéz lenne szappankészítés közben kirándulni. Eme két hobbim mellett még jelen van a rajzolás, olvasás, írás, sütés-főzés és a többi, és a többi.
Néhány kedvtelésből még hasznot is húzok, hiszen vegyük a szappangyártást! Mennek a kész darabok eladásra, szerencsére fogynak is szépen. Ha úgy vesszük, új szakmát tanulok általa, az eladás során érdekes emberekkel találkozom, jön egy kis extra a konyhára és kiélhetem a kreativitásomat. Soroljam még? Ja igen, a legfontosabb, hogy boldoggá tesz. Fantasztikus érzés azzal a szappannal lecsutakolni magam, melyet én magam készítettem – ergo, tutira tudom is milyen összetevők vannak benne.
Ha levertnek érzed magad és minden olyan monotonnak tűnik, ülj le egy pillanatra és vedd sorra a lehetőségeket:
1. Marad minden úgy, ahogy van. Szürkeség, bágyadtság – életelvesztegetés.
2. Végiggondolod, mi is érdekel igazán, mi az a tevékenység, melynek már a gondolatától is halvány mosoly jelenik meg a szád sarkában. – Mégsem teszel semmit, maradsz a megmosolyogtató „hát igen, de jó lenne ezt, meg ezt csinálni” állapotban.
3. Miután végiggondoltad a lehetséges hobbi-verziókat, nyeregbe pattansz (pláne, ha eme hobbi számodra a lovaglás) és beilleszted zsúfolt életedbe a kiválasztott aktivitást.
Sok minden meg fog változni igen rövid időn belül. A mókuskerékből való kiszakadás, még ha csak igen ritkán jut is rá lehetőség, bizony csodákra képes. Ha alkotó tevékenységet választottál, biztosan sok elismerést kapsz majd a környezetedtől. Le fog esni az álluk az alkotásod láttán, már csak azért is, mert meg lesznek lepve, hogy TE, az eddig szürke kisegér amúgy mikre nem vagy képes!
Megér egy próbát, nem gondolod? Az egészséged, a kapcsolataid, önmagad érdekében kérlek itt és most: SZEREZZ EGY HOBBIT MAGADNAK!

Bajsz Brigitta

Oszd meg másokkal is