A kendermag esszenciális zsírsavakat és rostokat, valamint több mint hatvan gyógyhatású anyagot tartalmaz.
Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
20 dkg finomliszt
10 dkg őrölt kendermag
1 evőkanál só
4 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
4-4,5 dl
víz
Az élesztőt 1 dl cukros vízben felfuttatjuk. A kétféle lisztet és a megdarált kendermagot elkeverjük a sóval, és a felfutott élesztővel. A többi langyos vizet apránként hozzáadva addig gyúrjuk a tésztát, amíg felülete sima és ragadásmentes nem lesz. Cipót formázunk belőle, enyhén belisztezzük, és letakarva félretesszük. Mikor megkelt, átgyúrjuk, és megformázzuk. Sütőedénybe helyezzük, tetejét bevagdossuk, és ismét megkelesztjük. 220 fokon sütjük. Ha üveg- vagy cserépedényt használunk, akkor nem melegítjük elő a sütőt, nehogy elpattanjon az edény.
Kálmán Renáta / lettudatos.com