Készítsünk potpourrit!

A friss vágott virágokkal teli váza sajátos hangulatot kölcsönöz a lakásnak. Illata a kert és a nyári rét hangulatát idézi, közérzetünk is jobb lesz tőle. Az elszáradt virágok hasznosításának remek módja a potpourri készítése. A szárított virágokból és más hozzávalókból álló színes kompozíció remek ajándék is lehet barátaink számára.

HOZZÁVALÓK:

Szárított virágok: Rózsa, levendula, jázmin, nőszirom
Illóolajok: Levendulaolaj, eukaliptusz, fahéj, fenyő, rózsaolaj, rozmaringolaj, muskátliolaj
Szárított gyümölcs: citrom, narancs
Termések: fahéj, toboz, citromfűlevél, mentalevél, szegfűszeg, vaníliarúd, csillagánizs

A szükséges hozzávalókat ma már számos hobbiboltban beszerezhetjük szárított formában. Ha mégis magunk szeretnénk készíteni, ez a legjobb időszak a szárításra. Egy jól szellőző (pl. fonott) tálcára rakjuk a szárításra szánt növényeket, letakarjuk gézzel, majd kitesszük. Vigyázzunk, hogy a nap közvetlenül ne érje a tálcát, és éjszakára inkább vigyük be, mert nem lehet tudni, mikor ered el az eső.

A válogatásnál vegyük figyelembe azt is, melyik helyiségbe szánjuk a potpourrit, hiszen a nappaliba inkább frissítő, üde hangulatot szeretnénk, a hálóba pedig a nyugodt, alvást elősegítő növényeket és illatokat részesítjük előnyben. Ha minden hozzávalónk megvan, keverjük össze, oszlassuk el rajta az illóolajat, és tegyük egy jól záródó edénybe, ahol 3-4 hétig érleljük. Kétnaponta rázzuk össze az egészet! Ha letelt az idő, egy szép üvegtálba helyezzük bele a hozzávalókat, rendezzük el ízlésesen, ügyeljünk a színekre!

Oszd meg másokkal is