Készüljünk a télre

Végérvényesen beköszöntött az ősz, már hajnalban és estefelé is lemegy a hőmérő higanyszála. Rövidesen pedig itt a tél, amikor – ha nem előzzük meg – egyik betegségből a másikba eshetünk. Erősítsük fel immunrendszerünket, és ne adjunk táptalajt a betegségeknek!
Ilyenkor már nem érdemes külföldről behozott zöldségeket vásárolni, sokkal hasznosabb, ha a tipikus téli vitaminbombákat részesítjük előnyben. Ilyenek pl. a sütőtök, a répa, a cékla, a zeller vagy a káposztafélék.

Ezeket a zöldségeket sokféleképpen felhasználhatjuk. Gondoljunk csak az ízletes sütőtök krémlevesre, amiből akár ünnepi fogást is varázsolhatunk. Készíthetünk salátákat, rakott egytálételeket, leveseket, ivóleveket és még sorolhatnám.

Ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről sem, hiszen szőlő, alma, körte, dió könnyen beszerezhető akkor is, ha valaki nem termeli meg otthon. Ha összekötjük a kellemest a hasznossal, és túrára indulunk az őszi napsütésben, akár csipkebogyót is szedhetünk, melyet megszárítva kellemes ízű, óriási C-vitamin tartalommal rendelkező teát kapunk.

Annyi biztos, hogy ha ebben az időszakban hetente többször fogyasztjuk ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket, szervezetünket értékes vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal töltjük fel. Ha felhasználjuk a természet patikáját, nem kell télen sorban állnunk a gyógyszertárban.

Oszd meg másokkal is