Kétféle gondolkodás létezik

Na jó, ez picit túlzás, de most egyszerűsítsük le egy kicsit a gondolkodásunkat. Ha azt mondom, hogy csak kétféle gondolkodás létezik, akkor az egyik az, amelyik létrehozza a problémákat, a másik meg az, ami megoldja. Sokat írok a megoldásközpontú hozzáállásról, így biztosan nem lepődsz meg, hogy ezt írom. A problémák helyett a megoldásra tedd a fókuszt! Mindig van választásod! Igen, mindig! Minden pillanatban eldöntheted, hogyan folytatod az életed tovább, és melyik gondolkodás fog jellemezni. A probléma központú vagy a megoldás fókuszú? Te döntesz! És mindig dönthetsz másképpen, mindig csinálhatod máshogy a dolgaidat, mint korábban! Ez egy csodás dolog, hogy ez a döntés csak és kizárólag a TE kezedben van!
Ha te változol, a környezeted is változni fog! Ne mást próbálj megváltoztatni, mert az úgysem fog menni. Hidd el, eleve elvetélt gondolat, hogy más nem önszántából változzon. Irányíthatsz másokat, de attól nem változik meg a természete. Beletörődhet az adott helyzetbe, de ha alkalma nyílik majd rá, akkor a személyiségének megfelelően cselekedik újra és újra. Ha TE kilépsz az áldozat szerepből, és abból, hogy mást hibáztass az életedért, akkor elindul a változás, mert felelősséget vállalsz az életed eseményeiért.
Nem kell, hogy a múltadon sokat rágódj. Valahogy eljutottál idáig, ebből a helyzetből kell most kihozni, amit lehet. Igen, lehet, hogy hoztál olyan döntéseket, amiket ma már máshogy csinálnál. De ez mindegy. Ugyanis már megtetted. Meglépted őket. Vissza nem csinálhatod, az már a múlt. Azonban a jövőd még előtted van, és attól függ, hogy mit teszel ma. Biztos vagyok benne, hogy rendelkezel minden erőforrással, amivel képes vagy változtatni az életeden.
Dönts úgy, hogy boldog leszel!

Szeretettel:
Lili
oromterapia.hu

Oszd meg másokkal is