Kit érdekel a jóga?!

Ha te olvasod a 108 Magazint (úgy tűnik, olvasod), és címe alapján belekezdtél ebbe a cikkbe is (úgy tűnik, belekezdtél), akkor feltételezhetjük, hogy téged valamennyire igen. Pedig maga a jóga tulajdonképpen alig érdekes… Egy néhányezer éves találmány arra az emberi kihívásra, hogy hogyan lelhetünk rá (ismét) a test lélek-szellem egységére. Valójában egyáltalán nem olyan bonyolult dolog, csak csinálni kell. Sri K. Pattabhi Jois, egy modern kori indiai jógamester szerint a jóga 99% gyakorlás, 1% elmélet, úgyhogy tulajdonképpen beszélni sem sokat kell róla.

Mégis: önmagában a tény, hogy téged esetleg érdekel a jóga, és az, hogy jógázol, két nagyon különböző dolog. Az elmélet és a gyakorlat között sokak számára nem csupán 99-szeres a távolság, hanem végtelen. Néhány tipikus kérdés megválaszolása talán segíthet neked csökkenteni ezt a távolságot, úgyhogy az alábbiakat hadd tegyük oda azok mellé az információk mellé, amelyek alapján – a fentiek szerint – téged valamennyire már érdekel a jóga.

Mire jó egyáltalán?
Arra, amire neked szükséged van. Nem csodaszer, mert te magad hozod létre a változást, nem pedig egy tündér varázspálcája, de ha kinyújtod érte a kezed (meg a többi testrészedet is), akkor talán el fogsz csodálkozni a hatásokon. Amiket a jógázásnak szoktak tulajdonítani, az általános közérzet-javuláson, a stressz oldódásán, fizikai erősödésen túl kiegyensúlyozza a végleteket (például a magas vérnyomás csökken, az alacsony nő), enyhíthet krónikus tüneteket (például rendszeres fejfájás, vagy menstruációs fájdalmak), rendbe teszi a gerincoszlopot, az ízületeket, az erőnlétet, valamint a testsúlyt (!), lassítja az öregedés tüneteit, és így tovább, nagyon sokáig. Ami számomra a legérdekesebb: magukat egészségesnek tartó emberek is gyógyulnak a jógától! (Ez velem is megtörtént, és történik.) Gyakran észre sem vesszük, mert megszoktuk, hogy a tartásunk, egy-egy szokásunk vagy akár a gondolataink itt-ott nem tökéletesen egészséges, ám akkor, amikor váratlanul elkezd javulni, feltűnik a változás.

Hogyan lehet bekapcsolódni?
Kezdő vagy haladó jógázó – ilyen nincs. Fizikai és lelki állapotától függően bárki bárhonnan elkezdheti, ugyanis a fejlődésed a sajátod, senki máséhoz nem mérhető, nincs kezdő- és nincs végpontja. A kiindulás is a tiéd, és az elért hatás is a tiéd, még csak a szomszéd jógamatracon gyakorlóhoz sem hasonlíthatod a saját gyakorlásodat, nemhogy valami általános trendhez. Csak magadra figyelj, és ne arra, hogy mások mikor kezdték, vagy hol tartanak az ászanák megvalósításában – a belső hatásokat, amelyek a szem számára láthatatlanok, úgysem hasonlíthatod össze, pedig mennyivel fontosabbak, mint a pozítúrák vagány kivitelezése. Te is a magad tempójában fogsz haladni, ahogy mindenki más is.

El kell érte hagynom a vallásomat?
Szó sincs róla! A jóga nem egy vallás, és nem is követel semmilyen rituálét vagy fogadalmat a gyakorlóitól. Felkínálja a fejlődés lehetőségét, és ami változást az ászanákon, a légzésen, az elmélyülésen, a rendszeres gyakorláson keresztül elérsz, az tökéletesen illeszkedik majd a mindennapi életedhez. Nem az életedet kell a jóga mellé formálnod, hanem a jógát beengedni, hogy áthassa, és finomabb rezgésre hangolja az életedet. De ha te valami egész mást élsz meg általa – az is tökéletesen érvényes lesz. Csak azt hidd el, amit TE megtapasztalsz, a jóga köré szőtt dogmákat érdemes messziről elkerülni…
„Misztikus élmények”, melyekről egyesek beszámolnak, előfordulhatnak, ám ezek nem célja, maximum mellékhatásai a jógának, sőt, ha gyakorlás közben leállsz azon flesselni, hogy mondjuk csillagokat látsz, akkor esetleg lemaradsz a következő gyakorlatról…

Bárki jógázhat?
Amikor mindkét lábukat a nyakuk köré tekerő jógikat látunk képen vagy videón, akkor azonnal rávágjuk: nem való nekem a jóga. Egy átlagember kiindulóhelyzetéből nézve a „haladó ászanák”, vagy több gyakorlást igénylő pózok legtöbbször nem megvalósíthatóak. De a jóga nem akrobatika, és alapelvei közé tartozik a erőfeszítés-mentesség, ezért mindenki ott kezdi, ahol tudja. Aztán egyszercsak észreveszi, hogy már nem érdekli, mikor lesz a nyaka körül mindkét lába (ha egyáltalán valaha), mert rájön, hogy nem erről szól a dolog.

Mi tart vissza még mindig…?
Előfordulhat, hogy fejből fújod az összes áldásos hatást és mégsem próbáltad ki a saját bőrödön, mi is igaz mindebből. Ha így van, akkor ne erőltesd. Ez már maga a jóga egyik alapvetése: tiszteld a határaidat. Ha pedig már éppen a határán vagy annak, hogy végre kipróbáld, akkor ne aggódj, egyszercsak, talán nem is sokára, el fog jönni az ideje. Várhatod, mint meglepetést…:)

Egy hónapja a megfelelő jógaiskola megtalálásához gyűjtöttünk össze néhány tanácsot, az egyes jógairányzatok felhasználói szempontú, rövid leírásáért „lapozd fel” a JógaBlog megfelelő oldalát! Ha kérdésed lenne, rendszeres jóga-impulzusokra vágysz, vagy egyszerűen csak szeretnél részt venni a párbeszédben, akkor kapcsolódj hozzánk a JógaBlog Facebook-oldalán! www.facebook.com/jogablog

JógaLujza
www.joga.blog.hu

Oszd meg másokkal is