Kiút a meddőség poklából

Sosem gondoltam volna korábban, hogy pszichológus-természetgyógyászként az egyik fő tevékenységem a termékenységi tanácsadás lesz. Az alábbi cikkben a saját történetemet szeretném megosztani dióhéjban.

2006-ban hatalmas lelkesedéssel vetettük bele magunkat a „babaprojektbe”, és fogalmunk sem volt róla, micsoda embert próbáló időszak előtt állunk. Az ezt következő időszakról csak arra emlékszem, hogy nőgyógyásztól nőgyógyászig jártunk, ahol újabb és újabb diagnózisok születtek: PCO, inzulinrezisztencia, prolaktin túltertermelés. Szedtem Clostilbegytet, Bromocriptint, Metformint, gyógyteákat; eredménytelenül.
2008-ban hangzott el először az endometriózis diagnózis… Az orvosom műtétet javasolt, és felkerültem egy hosszas várólistára. Időközben kerestem azt az orvost, aki nem csak „fehérneműm alatti” területre koncentrál, hanem észreveszi a testi-lelki összefüggéseket is.
Végül egy közeli rokonom főorvos ismerőséhez utaztunk egy vidéki nagyvárosba, aki nagy magabiztossággal vette kezébe az „ügyemet”, és én megpróbáltam bízni benne. 2008 áprilisában megműtötte mindkét petefészkemet; és az endometriózis „kezelésére” több hónapos GnRH injekció kúrát írt elő. 4 hónappal a GnRH kezelés után mentünk vissza kontrollra a már említett vidéki klinikára. Közvetlenül a vizsgálat után nagyon rosszul lettem, s mint kiderült nem is alaptalanul: a csokoládéciszta kidurrant, ami belső, hasűri vérzést, sokkot, életveszélyes állapotot okozott; valamint azonnali életmentő műtétre volt szükség…
Másfél petefészkemet kellett eltávolítani. Mai napig emlékszem a körülményekre, amikor az orvosom közölte, hogy soha nem leszek képes természetes körülmények között megfoganni, és a mesterséges megtermékenyítésre sincs sok esélyem…. Az agyam kikapcsolt, és nem tudtam elhinni, hogy mindez velünk történik!
A vidéki klinikán azonnali lombikprogramra biztattak bennünket, azonban elvégzett kontrollvizsgálat szerint további laparoszkópiás műtétre volt szükségem, hogy egyáltalán esélyünk legyen a lombikprogramra. Végül a több órás műtét során az egyetlen petevezetőmet ismét átjárhatóvá tették, és a belső összenövéseket is „kipucolták”. A természetes úton való teherbeesésre azonban itt sem láttak esélyt. A javasolt lombikprogramba azonnal bele is vágtunk.
A beültetés után nyaralni mentünk, hogy legalább egy hétre elfelejtsük az egész tortúrát. Éppen fagyizáshoz készültünk, amikor elöntött a vér…ez volt életem legdrágább, sok százezer forintos menstruációja, tekintettel arra, hogy a lombikprogram sikertelenségét jelentette. Ez az esemény vízválasztó volt számomra; és felrázott, hogy ideje az életemet a saját kezembe venni. Számomra nem ígért már semmit a nyugati orvostudomány, a fél kis petefészkemmel vesztenivalóm nem volt; egyedül az örökbefogadás lehetőségét tudták felajánlani, mint lehetséges opciót. Beleástam magam az alternatív gyógyászati lehetőségekbe: bújtam az angol nyelvű természetgyógyász könyveket, miközben elvarázsolt a tradicionális kínai medicina, az ajurvéda és az akupresszúra meddőséggel kapcsolatos holisztikus felfogása, és kezdett kinyílni egy másik világ a számomra.
2009 nyarán elkezdtem alkalmazni saját magamon a megismert alternatív módszereket és eljárásokat egy általam kikísérletezett rendszerben.
2009. szeptember 23.-án reggel fél 7-kor életemben először zokogva a kezembe tartottam a pozitív terhességi tesztet, amiről már kezdtem elhinni, hogy – hasonlóan a kaparós sorsjegyekhez – mindegyik gyárilag negatív. A második gyermekem megfoganása, már sima ügy volt; a kisfiúnk az alkalmazott alternatív módszerek utáni első hónapban megfogant.
Bár a nyugati orvostudomány álláspontja szerint ők mindketten „csodababák” voltak, az én véleményem az, hogy nincs lehetetlen, és soha nem szabadna kimondani, hogy valakinek nincs esélye a (természetes) teherbeesésre. Évekig a meddő stigma alatt éltem a mindennapjaimat, csupán azért mert a testem-lelkem reakcióit és összefüggéseit nem tudta megfejteni senki.
2012-től – immár a fiammal itthon töltött időszak alatt – tovább képeztem magam; és pszichológusi alapdiplomámat természetgyógyászati tanulmányokkal és alternatív pszichoterápiás elemekkel egészítettem ki. Az általam alkalmazott módszernek vannak egyénre illetve speciális problémára szabott részei (állapotfelmérés több módszerrel, életmód- és táplálkozási tanácsadás a problémák tükrében, fülakupunktúra, akupresszúra, lelki blokkok oldása EFT technikával és szükség esetén pszichoterápia, párkapcsolati tanácsadás) valamint általános – mindenkire vonatkozó – részei is. A saját magamon alkalmazott (és azóta is finomított) technikákat maradéktalanul átadom a hozzám fordulóknak, akik igény szerint egyéni konzultációkon és hétvégi (2 napos) workshopon is részt vehetnek. Mindez természetesen nem helyettesíti a szakszerű orvosi kezelést, de – amint a saját példám is mutatja –, elég eredményesen kiegészítheti azt.

Bárdi Nóra
Természetgyógyász-pszichológus
www.terapiatanacsadas.hu

Oszd meg másokkal is