Koncentrált életerő

A téli időszakban szervezetünk nagyon ki van éhezve a vitaminokra és ásványi anyagokra. Ám éppen ilyenkor a legnehezebb friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutnunk. Ennek kiküszöbölésére nagyon jó módszer a csíráztatás, hiszen a kis csírák koncentráltan tartalmazzák a növény fejlődéséhez szükséges vitaminokat, tápanyagokat, enzimeket.

Csírákat manapság már nagyon sok üzletben vásárolhatunk, de az otthoni csíráztatás is nagyon egyszerű, nem igényel sok időt és olcsó.

A művelethez szükséges egy kis csíráztató edény, amelyet szinte minden bioboltban beszerezhetünk. Van egy tálcás és több tálcás, illetve műanyag és cserép változat. Ahol a csíráztató beszerezzük, ott erre alkalmas magokat is vásárolhatunk. A magok tasakján használati utasítás is található, ugyanis mindegyiknek más az áztatási ideje. Olvassuk el, mielőtt belekezdenénk. Tehát a folyamat a következő: a csíráztató edény legaljába vizet engedünk, és belehelyezzük a magokat annyi időre, amennyit a tasakon írnak. Ha letelt ez az idő, kivesszük a magokat, és a felső, lukacsos tálcára helyezzük őket. Az alsó részben folyamatosan vizet kell tartani, a magokat pedig naponta egyszer-kétszer be kell vizezni, a legegyszerűbb szórófejes üvegből megszórni. Minden magnak más-más a csírázási ideje, innentől már csak várni kell.

És most nézzük meg néhány csíra jótékony hatását. További információkat könnyen találhatunk a neten, de számos könyv is megjelent a témában.

Búzacsíra
A legtöbb vitamint és ásványianyagot tartalmazza. Csökkenti a koleszterinszintet, segít a daganatos megbetegedések megelőzésében.

Retekcsíra
Nagyszerű antibiotikum, méregtelenítő, máj- és vesetisztító.

Mungóbab csíra
Segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet.

Brokkoli csíra
Magas C-vitamin, kálcium és magnézium tartalommal rendelkezik. Erősíti az immunrendszert, segít a rákos megbetegedések megelőzésében.

Oszd meg másokkal is