Kora tavaszi zöldek a táplálkozásban

A zöld növények nagyban elősegítik a szervezet méregtelenítését, tisztulását, támogatják a máj munkáját, melyre a tél után igencsak nagy szükségünk van.
Tavasszal talán elsőként a tyúkhúr jelenik meg. Apró zöld levelei fészket alkotva ráérősen terpeszkednek a kertekben. Szerteágazó, finom gyökerükkel gyorsan behálózzák a földet, , megakadályozzák a lejtős területeken, rézsűkön a föld leomlását. A tyúkhúrnak vagy szebbik nevén csillaghúrnak nevezett növény levele, szára és virága is fogyasztható. Klorofillban gazdag, lúgosítja a testet, elősegíti a máj működését, a méregtelenítést. C-vitamint tartalmaz.
Teájával légúti problémák és húgyúti betegségek kezelhetők.
Virágai fehérek, ügyeljünk rá, hogy ne tévesszük össze a kék vagy lila virágú hasonló külsejű növénnyel! Fogyaszthatjuk más növényekkel kombinálva salátaként vagy zöld turmix alapanyagként is.
A gyermekláncfű vagy pitypang leveleiben lévő keserű anyagok serkentik az emésztést, elősegítik a máj méregtelenítő munkáját. Érdemes a fiatal leveleket fogyasztani, mert az idősebbek már túlzottan keserűek.
A madár- vagy galambbegysaláta leveleinek íze egy picit a dióra emlékeztet és inkább édeskés, mint kesernyés. Ásványi anyagai közül a vasat, a cinket és a magnéziumot lehet kiemelni. Rostanyagai serkentik az emésztést.
A rukkola (borsmustár) baktériumölő és emésztést elősegítő hatással rendelkezik. Ízében a borshoz, mustárhoz vagy a tormához hasonlatos. Nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, ásványi anyagok közül pedig vasat és kalciumot.
Illóolaj-tartalma az emésztés elősegítésén kívül védi a nyirokrendszert és a csontokat.

Kálmán Renáta
www.lettudatos.com

Oszd meg másokkal is