Ledér vagy csinos? A szépség terei

Egy különleges, Indiában élő tanító, Bhaktividjá Púrna Szvámí hívta fel a figyelmet egy előadásában a jelenségre. Indiában a nők korareggel megfürdenek, felcsinosítják magukat, felveszik a legszebb tiszta szárijukat és sokszor ki is festik a szemhéjukat egy kis kajallal. Otthon a legcsinosabbak, s a hagyományoknak megfelelően, amikor kilépnek az utcára, szorosabbra fogják hajukat és letakarják fejüket kendőjükkel. Így illik. Férjüknek mindig csodaszépek otthon, gyermekeik mindig a lehető legszebb állapotban láthatják őket. Az utcán is csinosan járnak, sokszor a nehéz higiéniai körülmények ellenére is, porban, arany ékszerekkel. Bár otthonaikon kívül kevésbé kelletik magukat, kevésbé mutatják, hogy férjüknek milyen csodálatos menyasszonyuk, feleségük van, valójában a férj pontosan tudja ezt, mivel a szépségük kibontakozásának tere épp a családi fészek.

Nyugaton ezzel szemben sokan mackónadrágban és a régi, már utcára nem való fakó ruhákban jelennek meg a hölgyek férjük előtt. „Szeressen így is!” – felkiáltással. A jó lesz még elve sokszor az otthoni szférára vonatkozik és nem arra ahová valóban való egy-egy zsírfoltos otthonka – mert az már legfeljebb csak takarítani lesz jó. Ezzel az asszonyok könnyen és gyorsan elvehetik férjük kedvét a házasságtól, hiszen a nőt, főként, ha már gyermek is van a családban szinte csak otthon látják, az utcán viszont számos csinos hölgy tetszeleg neki, egészen nyugodtan egy szál neglizsében… A férjek feje így elcsavarhatóvá válik, s ebben a hasonlóan működő asszonyok is hibásak, hiszen részt vesznek a játszmában, önmagukra szintén csak az utcán igényesek.

Érdemes ezt a dolgot megfordítani – tanuljunk India bölcs asszonyaitól. Az utcán ízlésesen, igényesen és diszkréten megjelenni, otthon pedig a lehető legcsinosabban mutatkozni társunk előtt. Hosszú távon mindennek az egész társadalomra nézve pozitív hatásai lesznek. Ahogy a védikus írások elbeszélik a jövő nemzedékei és így a társadalom egészének jóléte legfőbbképpen az asszonyok erkölcsösségén függ. Ez is a boldogabb, egész családok titka és persze nem utolsó sorban otthon is bátran mondhatjuk: jól érzem magam a bőrömben!

Oszd meg másokkal is