Légy önmagad pszichológusa

Nyertesek és vesztesek – avagy mi is van azzal a pohárral? Félig teli vagy félig üres? Vesztes helyezetet is lehet optimistán értékelni

Különbözőek vagyunk. Nézőpont kérdése: a pohár félig tele van, vagy félig üres. Életünk során is váltakoznak hullámhegyek és hullámvölgyek, sikeresek vagyunk, majd csalódunk. Nyerünk a lottón, majd elhagy a szerelmünk.

A Psychological Science című lapban megjelent egy tanulmány, amely azt állítja, hogy minden helyzetben meg lehet találni a boldogságot. „A végeredménynek abszolút és relatív értéke is van, és ezek kihatnak a boldogságunkra” – mondja a Carnegie Mellon Egyetem munkatársa, Karim S. Kassam, aki a Harvard Egyetemen dolgozó Carey K. Morewedge-el és Daniel T. Gilberttel, valamint a Virginiai Egyetem tanárával, Timothy D. Wilsonnal végzett kutatást.

Karim S. Kassam szerint „az embereknek jót tesz, ha igyekeznek a legjobb fényben látni a dolgokat.” Azt állítja, hogy vannak győztes és vesztes típusok. A győztesek mindig a legjobbat hozzák ki egy adott helyzetből, akkor is, ha az eredmény abszolút értékben mérve esetleg nem túlságosan vonzó. A vesztesek nem a legjobb lehetőséghez jutnak el, s ez csalódással tölti el őket. Ám ezen a helyzeten is lehetséges túllépni, és elégedetté válni.

A kutatók két kísérletet végeztek el, hogy vizsgálják e jelenséget. Az elsőben közel háromszáz bostoni járókelő között osztottak ki nyereményszelvényeket, melyekkel 1, 3, 5 és 7 dollárt lehetett nyerni. Arra kérték őket, hogy húzzanak egyet, és nézzék meg az egyik oldalán, mennyit nyertek. Ezután megnézették velük a szelvény másik oldalát is, amelyen szerepelt egy másik – alacsonyabb vagy magasabb – összeg. Ezután megérdezték őket arról, hogy csalódottnak vagy inkább elégedettnek érzik-e magukat.

A „győztesek”, akik a két lehetőség közül a magasabb összeget nyerték, boldogabbak voltak, mint a „vesztesek”, függetlenül a nyeremény összegétől. A „vesztesek” boldogságszintje azonban az összeggel egyenes arányban nőtt. Hogy ennek az okát megtudják, megpróbálták bebizonyítani, hogy a vesztesek szorgalmasabban keresik a jó dolgokat az egyes helyzetekben.

A résztvevőket arra kérték, jegyezzenek meg egy két- vagy egy nyolcjegyű kódot, majd válasszanak egyet a képernyőn látható két doboz közül, amelyek 3 vagy 5 dolláros nyereményt rejtettek. A kísérleti alanyok nem tudták, hogy bármelyiket választják, azt fogják nekik mondani, hogy volt magasabb összeg is. A megjegyzendő kódok nehézsége és a nyeremény összege véletlenszerű volt.

Az ötdolláros nyeremény akkor tette boldogabbá a résztvevőket, ha a nehezebb kódot kellett megtanulniuk az eléréséhez. Ha küzdeniük kellett, minden végeredménynek örültek.

„Valaminek az elnyerése mindig pozitív élmény. Ha azonban jobban is járhattunk volna, sokszor más szemszögből kell megvizsgálnunk a dolgokat, hogy megtaláljuk a helyzetben azt, ami örömet okoz” – vonta le a következtetést Karim S. Kassam.

A medipress.hu írása alapján

Oszd meg másokkal is