Legyél Te is ökotrendi!

Hála Égnek rohamosan nő az igény az öko-életmód iránt. Uniós polgárként nem is árt igazodni a környezetbarát elvárásokhoz, különböző praktikák alkalmazásával mi is hozzájárulhatunk a fenntartható divat követéséhez. Hogy hogyan is lehetséges ez, és miért olyan fontos, hogy te is kövesd az öko-trendet, az alábbi cikkből, egy kis ízelítőt kaphatsz.

A klímaváltozással kapcsolatos hírek ma gyakran kerülnek címlapokra, nem mellesleg, hatásait már érezni is lehet sajnos. Törekedni kell minden erőnkkel, hogy szemléletünket egy környezettudatosabb gondolkodásmód irányába fordítsuk a pazarló életvitel helyett, hiszen Gandhi is megmondta, hogy:

A Föld eleget terem ahhoz, hogy kielégítse minden ember szükségletét, ám nem minden ember mohóságát.”

A környezetbarát életvitel tulajdonképpen azt jelenti, hogy mindennapi szokásaink megváltoztatásával megőrizzük a természeti kincsünket, erőforrásainkat, amennyire az tőlünk telik. Nőként, környezettudatosan gondolkodva a textil és a kozmetika termékek vásárlása során is hozzájárulhatunk a természeti erőforrások felhasználásának csökkentéséhez. Az egyik legnagyobb környezetkárosító iparág a világon manapság a ruházati- és textilipar. A gyártás során használt vegyi anyagok például számos negatív hatást okoznak a ruhaviselőjének. Pozitív tény azonban, hogy a környezettudatos ruha- és textilkészítés és a fenntartható öltözködés egyre népszerűbb a divat világában. A fenntarthatóság itt azt jelenti, hogy a környezetre és egészségre káros, rövid élettartamú ruhák helyett környezetkímélő, egészséges és tartós használatra alkalmas textilneműk kerülnek a forgalomba. Szerencsére nincs nehéz dolgunk, mert van bőven már választásunk, hiszen az öko-divat iránti igényt egyre több stylist ismerte fel, többen közülük bátran állítják, hogy a divatnak és a környezetvédelemnek nem kell különválnia. Textil vásárlásunk során érdemes figyelnünk, hogy a leendő darabunk rendelkezzen öko jelzéssel, mely igazolja, hogy az adott ruha az Öko-Tex 100 szabvány szerint tanúsított alapanyagból készült, ezáltal nem tartalmaz allergéneket és más egyéb környezetre, egészségünkre káros anyagokat.

Könnyen be lehet ma már szerezni olyan kozmetikai szereket is, így pl. sminktermékeket, hajformázó szereket, tisztálkodási, testápolási termékeket, melyek természetes összetevőkből készültek, nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket. Mindezek által biológiailag könnyebben bomlanak le, így minimális hatással bírnak a környezetünkre.

Öko-trendi életvitelt folytatni azonban nemcsak azt jelenti, hogy milyen ruhát, milyen kozmetikumot használunk, hanem hogy mennyit? A környezettudatos életvitel egy mennyiségi kérdést is jelent: mindennapi vásárlási szokásunk során is érdemes zöldre kapcsolni, azaz csökkenteni a felesleges termékek számát. Tervezzük meg előre, mit is szeretnénk és valóban csak az kerüljön a szalagra, amire szükségünk van. Hisz olykor mellőzhető az, amit a kosarunkba teszünk, s már a vásárlási döntéseink során tudatosan megtervezhetjük, mi az, ami valóban nélkülözhetetlen. Amennyiben ezt megtettük és tudatosítjuk magunkban azt a tényt, hogy szemetünk mennyiségét nagyban befolyásolják vásárlási szokásaink, ha tudjuk már, hogy eszünk ágában sincs engedni a csábításnak, nem akarunk a csillogó-villogó reklámvilág csapdájába esni, máris elmondhatjuk magunkról, hogy a hulladékgazdálkodás aktív és bölcs szereplőivé váltunk ezzel mi is.

Szánjuk rá magunkat, próbáljuk ki az öko-divatot, hamar rá fogunk jönni, hogy minden szempontból megéri zöldnek lenni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kivétel nélkül, mindenki tanulja meg, hogy hogyan lehet környezettudatos életvitelt folytatni. Kövesd a divatot és vált te is az öko-trend rabjává!

Havasi Patrícia

http://www.havasipatricia.hu

Oszd meg másokkal is