Minden évben, a nyár elején lenyűgöző látvány fogadja a japán erdőkbe látogatókat. A párjukat kereső, világító szentjánosbogarak a rajzás során bevilágítják az éjjeli sötétségbe burkolózó fákat, és valóságos mesevilággá változtatják őket.

Ezt a különleges látványt örökítették meg az erdőket felkereső, természetkedvelő fotósok, akik hosszú expozíciós idővel készítették el varázslatos felvételeket.

A szentjánosbogár-félék a sarkvidékek kivételével az egész Földön megtalálhatók, de legnagyobb változatosságban a szubtrópusi és trópusi területeken fordulnak elő. Mintegy 2000 fajuk trópusi és mérsékelt égövben él, Magyarországon 3 faj található meg. A hímek repülve keresik meg a fűben, illetve avarban lévő nőstényeket, és egymásra találásukat fajspecifikus fénykibocsátásuk (biolumineszcencia) segíti.

A röpképtelen nőstények világítva várják párjukat. A hímek szintén világítanak, s röpködve keresik rövidke életük értelmét. Fényt a luciferin nevű pigment oxidációjával bocsátanak ki, a folyamatot a luciferáz enzim katalizálja. A sugárzott sárga vagy zöld fény hullámhossza 510 és 670 nanométer közötti.

bogar-3

bogar-4

bogar-5

bogar-2

bogar-7

bogar-9

bogar-10

(Forrás: eletmodonline.hu)

Tetszett? Akkor ne felejtsd el megosztani!