„Már megint túl melegem van a jógához??!!?”

Nyáron ugyebár megpusztulunk a melegtől, alig tudjuk vonszolni magunkat a hőségben, állandóan kirohanunk zuhanyozni, de így is fél óra múlva dől rólunk a víz, és persze semmihez nincs kedvünk, mert ilyen körülmények között nem lehet semmi értelmeset sem csinálni. Télen ellenben didergünk, alig bírjuk kidugni az orrunkat a fűtött lakásból, ezer bundabugyi-réteget magunkra rángatunk, de így is vacog a fogunk, és semmihez nincs kedvünk, mert ilyen körülmények között nem lehet semmi értelmeset sem csinálni. Tavasszal letaglóz minket a tavaszi fáradtság, ősszel sunyin támad az őszi melankólia – hát mikor lehet normálisan LÉTEZNI?

Valószínűleg mindig. És jógázni is.

Ha véletlenül megfigyelted már magadon a jógahullámokat, akkor tudod, miről is van itt szó: amikor nyaralsz, akkor leállsz a jógával, és alig tudsz visszakapaszkodni a rutinba a vakáció végeztével. Amikor télen influenzás vagy, persze, hogy nem mész órára, de aztán is még néhány hétig vár rád a jógabérlet, hacsak le nem járt azóta, mert még túl erőtlen vagy hozzá… Amikor tavasszal – például – friss szerelembe esel, lehetőség szerint minden szabadidődet „Vele” töltöd, hogyan is juthatna eszedbe pont egy meditációgyakorláson csücsülni? Ősszel meg… Hát, ősszel talán előfordulhatnak összefüggő három-négy hetek is, amikor rendszeresen jársz jógaórára…:) Hacsak az őszi melankólia, ugyebár, vissza nem tart ettől.:)

Vigasztalásul közöljük, hogy a jógát nem érdekli. Pont ugyanolyan szeretettel és megértéssel „fogad vissza”, ha hónapokig nem jártál órára, és egyszercsak visszakullogsz gyakorolni, mint ha csak egy alkalom maradt ki a rendszeres rutinból. A jógát az sem érdekli, ha ímmel-ámmal végzed az ászanákat, és közben puffogsz magadban, hogy hogy lehet ilyen irgalmatlan hőségben akár egy centit megmozdulni is. A jógát még csak az sem érdekli, ha egy jéghideg sör kedvéért hagyod ki az aznapi gyakorlást, vagy egyszerűen kibringázol a legközelebb eső strandra és bevágod magad a medencébe egy szégyenletesen hatalmas fagyikehely társaságában, mert a jógát magadért csinálod, ha csinálod.

És ha csinálod, akkor figyeld meg magadon az évek múltával, mennyivel kevésbé vagy hisztis, és mennyivel jobban elviseled az időjárás (és az élet) viszontagságait, hogy mennyivel megengedőbb vagy magaddal és a rutinjaiddal szemben, hogy mennyivel lazábban legyintesz, ha valami mégsem úgy történik, ahogy tervezted, és milyen könnyedén nyúlsz egy vizes törölköző után, hogy a válladra terítsd, amikor meleged van – hogy máris sokkal vidámabban végezd a dolgodat, a kellemesen hűvös párolgás védelmében, éppen úgy, ahogy JógaLujza tette az imént, hogy megírhassa ezt a kis nyári cikkecskét a 108.hu Magazinba. 🙂

Szép nyarat, sok jógát és rengeteg fagyit kívánunk minden olvasónak! 🙂

joga.blog.hu
www.facebook.com/jogablog

Oszd meg másokkal is