Marcipános mini ischler

Hozzávalók: (kb. 30 db)

  • 10 dkg liszt
  • 3 dkg porcukor
  • 4 dkg őrölt mandula
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • csipetnyi só
  • 7 dkg hideg vaj
  • 10 dkg fehér marcipánmassza
  • 15 dkg étcsokoládé (70%)

Az átszitált lisztet a porcukorral, az őrölt mandulával, vaníliával és a sóval alaposan összekeverjük, majd ráreszeljük a hideg vajat és gyors mozdulatokkal homok állagúra “dörzsöljük” az anyagokat. Ezután hozzáadunk kanalanként annyi hideg vizet, amitől gyúráskor összeáll – se nem ragad, se nem érezzük száraznak a felületét, ha megérintjük. Gyorsan gyúrjuk össze, hogy ne olvadjon meg a vaj – ennek a tésztának nincs szüksége komoly kidolgozásra. Amint szép felületű gömböt tudunk belőle formázni, folpackkal letakarva már mehet is a hűtőbe min. 30 percre pihenni.
Közben 2-3 mm vastagra nyújtjuk a marcipánt és 3 cm-es kör alakú szaggatóval kivágjuk az ischler töltelékét. A maradék marcipánból készítsünk fél centi átmérőjű gömböket, amiket majd a sütemények tetejére ültetünk díszítésként.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra ( 160+hőlégkeverés) és egy sütőlapot sütőpapírral borítunk be.
A tésztát finoman átgyúrjuk, hogy könnyebben nyújtható legyen és 2-3 mm vastagra nyújtjuk a tésztalapot – kissé meg fognak nőni a korongok. A sütőlapra téve azonnal tolhatjuk is a forró sütőbe, kb. 12 percre. Mikor a szélek arany színt kapnak, az annak a jele, hogy a linzerünk megsült. Rácson hagyjuk kihűlni.
Ekkor jön a kreatív munka. Két korong közé tegyünk egy marcipán lapot és finoman, hogy ne roppantsuk meg a tésztát nyomkodjuk össze, a széleken pedig lapítsuk a linzerek oldalára, hogy szép simák legyenek.
Vízgőz felett (mérsékelt lángon forrjon a víz) olvasszuk meg a csokoládé kétharmadát (10 dkg), majd mikor teljesen folyós vegyük takarékra a lángot a víz alatt és adjuk hozzá az olvadt csokihoz a maradék 5 dkg-t, időnként megkeverve várjuk meg míg az egész megolvad. Ezzel a lépéssel temperáltuk a csokit, így szép egyenletes bevonatot fog képezni a süteményünkön.
Azonnal kezdjük meg a bevonást, hogy a csoki ne sűrűsödjön be. Az ischlereket egyenként ültessük egy villára és egy kanállal csurgassuk a tetejére a csokit, hogy az lefolyva az oldalát is egyenletesen bevonja, majd tegyük vissza a rácsra, amin előzőleg hűtöttük a sütiket.
A kis marcipán gömböket kézzel mártsuk félig a csokiba és a fehér-barna metszettel lefelé ültessük az ischlerek tetejére. Hidegben hagyjuk megdermedni a bevonatot, de jót tesz ha fogyasztás előtt szobahőmérsékleten melegszenek egy kicsit – jobban kijönnek az ízek.

Rattner Réka

Oszd meg másokkal is