Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül – közölték tudósok szerdán a Nature című tudományos folyóiratban.

A hírt pár hete kiszivárogtatta a kutatócsoport egyik tagja, így az információk egy része már bejárta a világsajtót.

Soha ilyen közel nem találtak a csillagászok egy lehetséges Második Földet.

Az asztrofizikusok szerint a Proxima b nevű exobolygó (Naprendszeren kívüli bolygó) olyan távolságra kering napjától, hogy felszínén folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat – írja az MTI. Ez pedig fontos feltétele az élet keletkezésének.

A déli égbolton látható Proxima Centauri 4,24 fényévnyi – 40 billió kilométeres – távolságával a Nap legközelebbi csillagszomszédja.

A Proxima b lehet az első exobolygó, amelyet az ember is felkeres, ha egyszer meglesz hozzá a technológia- közölte az AFP-vel a kutatók egyike, Julien Morin.

A planéta viszonylagos közelségéből adódóan a kutatóknak jó esélyük van rá, hogy felvételeket készítsenek annak kiderítésére, van-e az égitestnek légköre – és ha igen, akkor az tartalmaz-e olyan, a földi értelemben vett életről árulkodó kémiai jeleket, mint a metán -, illetve található-e víz a felszínén.

Így nézhet ki a második Föld a jelenlegi feltételezések szerint: a tudósok úgy gondolják, hogy valószínűleg ez a bolygó lehet az, amin egyszer akár emberi élet is lehet majd.

masodik fold

(Forrás: infopapa.hu, MTI)

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!