Mielőtt kimondanád a boldogító igent

A párkonzultációk során gyakran felmerülő konfliktus forrásokat gyűjtöttem egybe, amelyek megjelenése problémákat okozhat a kapcsolatokban. Azokat a kérdéseket, melyeket érdemes áttekinteni, mielőtt kimondjuk a „boldogító igent” és elköteleződünk. Fontosnak tartom, hogy még idejében tájékozódjunk a házasságban vagy tartós párkapcsolatban élés esetleges buktatóiról.

 1. Milyen elképzelésünk van egy párkapcsolatról? Van-e közös célunk, ami felé haladunk a családalapítással? Milyen vágyaink, fantáziánk vannak az együttélésről?
 2. Milyen az életfelfogásunk általában, milyen értékrend szerint élünk? (Vallási, kulturális hátterünk egyezik-e?)
 3. Van-e közös érdeklődési területünk a szabadidő eltöltése esetére? Elfogadjuk-e, ha a másik különböző programokra jár (akár nélkülünk), mint mi?
 4. Elfogadjuk-e párunk tőlünk különböző tulajdonságait, jellemét, személyiségét? (pl. ha társunk csendesebb, introvertált alkat, toleráljuk-e, hogy ha nem jön el velünk minden hétvégén nagy társaságba?)
 5. Milyen a hűséghez való viszonyunk, mit gondolunk a megcsalásról vagy arról, ha társunk megnéz valakit az utcán, vagy mással táncol, beszélget? Mennyire vagyunk féltékenyek?
 6. Milyen a szexuális kapcsolatunk, milyen gyakran igényeljük a szeretkezéseket, és az megfelelő-e mindkettőnk számára?
 7. Mennyire vagyunk intim, baráti kapcsolatban is párunkkal, tudunk-e beszélgetni egymással?
 8. Tetszik-e a párom pénzhez való viszonya? Hogy kezeljük a kiadásokat, tervezünk-e közös kasszát?
 9. Mit gondolunk a házi munkáról, kinek mennyit, hogyan szükséges abba beszállni? (Azt tartjuk-e, hogy van „női-férfi” munka vagy egyenlően viszonyulunk ehhez?) Hogy osztjuk el a feladatokat?
 10. Hogyan kezeljük a felmerülő konfliktusokat, megbeszéljük vagy elzárkózunk? Milyen, ha veszekszünk? Párunk hogyan reagál ilyen helyzetben? (megsértődik, hallgat, kiabál, szid minket, káromkodik, tárgyakat vág földhöz, elmondja véleményét)
 11. Milyen családi mintákat hoztunk magunkkal, milyen a partnerünk családjához való viszonyunk? Tudjuk-e milyen párunk családja?
 12. Hogy gondoljuk el közös életünket, akár érdemes egy átlagos napot áttekinteni: mennyit dolgozunk, és mit szeretnénk csinálni esténként?
 13. Tervezünk-e közös gyereket, és ha igen, hányat? Hogyan, milyen alapelvek alapján nevelnénk őket? Tudjuk-e, hogy a párunkat hogyan neveltek a szülei: azt akarja-e követni vagy éppen ellenkezőleg?
 14. Mi a véleményünk az élethosszig tartó elköteleződésről vagy a válásról?

Kicsit hosszúnak tűnik a lista, de érdemes ezeket átgondolni és átbeszélni, hiszen hosszútávra választunk társat. Jobb az elején időt szánni erre a hosszabb beszélgetésre egy boldog házas élet reményében, mint egy elrontott házassággal felkeresni a párterapeutát.

Bende Katalin

pszichológus

www.egy-pszichologus.hu

Oszd meg másokkal is